Доступність посилання

ТОП новини

Іран повідомляє про початок відвантаження урану до Росії


Іран оголосив про готовність розпочати відвантаження більшої частини свого збагаченого урану запасів до Росії впродовж найближчих днів, що є частиною ядерної угоди, яка передбачає послаблення міжнародних санкцій.

Офіційна іранська інформагенція ІРНА цитує 19 грудня голову ядерної агенції Алі Акбара Салехі, який сказав, що «близько дев’яти тонн іранського збагаченого урану експортуватиметься до Росії». Саме цього обсягу Іран має позбутися, щоб зменшити свої запаси до рівня, який уможливлює скасування санкцій. Салехі водночас не вказав точний графік, коли говорив про «найближчі дні».

Згідно з підписаною в липні угодою зі світовими державами, Іран має знизити свої запаси збагаченого урану до рівня близько 300 кілограмів. Крім того, необхідно відключити більшу частину центрифуг, і видалити серцевину реактора на важкій воді в Араку, щоб він не міг бути використаний для отримання плутонію.

16 грудня Тегеран заявив, що працює над виконанням вимог упродовж найближчих двох-трьох тижнів – після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) закрило розслідування щодо минулої ядерної діяльності Ірану.

XS
SM
MD
LG