Доступність посилання

ТОП новини

У Санкт-Петербурзі відбувся мітинг пам’яті жертв сталінізму


Учасники мітингу, 20 грудня 2015 року
Учасники мітингу, 20 грудня 2015 року

У Санкт-Петербурзі на Троїцькій площі біля Соловецького каменю на мітинг пам’яті жертв сталінських репресій зібралися близько 100 людей.

Деякі активісти прийшли з фотографіями своїх рідних, які відсиділи термін у ГУЛАГу або розстріляних у роки терору.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свообода в Санкт-Петербурзі, напередодні акції її організатори, серед яких були активісти петербурзького відділення руху «Солідарність», поширили в інтернеті звернення «День ГУЛАГу в Петербурзі».

«Мільйони людей нашої країни стали жертвами радянського державного терору. Політика терору і репресій здійснювалася радянською владою з перших днів її існування... Пам’ять про ці жертви – наш борг, невід’ємна частина історичної пам’яті нашого народу. Ця пам’ять необхідна і для того, щоб не допустити відродження сталінізму, державного терору в нашій країні», – йдеться у зверненні.

Незабаром після початку акції до неї приєдналася велика група людей з портретами Єжова, а також Гітлера і Геббельса як «жертв сталінських репресій».

«Ці провокатори заслані сюди з верхів, навряд чи вони могли б самі з'явитися сюди з портретами Гітлера і Геббельса», – каже колишній політв’язень В’ячеслав Долінін.

Учасники мітингу були обурені бездіяльністю поліції, що не побачила нічого протиправного в демонстрації цих портретів.

​У серпні 2015 року уряд Росії затвердив Концепцію державної політики щодо увічнення пам’яті жертв політичних репресій. У документі за підписом прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва говориться про неприпустимість спроб «виправдати репресії особливостями часу або взагалі заперечувати їх як факт історії».

Водночас, тільки у 2015 році за погодженням із чиновниками у Росії було встановлено шість нових пам’ятників Сталіну. А згідно з опитуванням, проведеним у березні цього року «Левада-центром», майже половина росіян (45 відсотків) вважають, що жертви, яких зазнав радянський народ у сталінську епоху, були виправдані «великими цілями і досягнутими результатами».

XS
SM
MD
LG