Доступність посилання

ТОП новини

Силовики обмежили доступ до церкви в селі на Рівненщині


На Рівненщині обласні керівники і представники силових структур провели закрите засідання, на якому вирішили обмежити доступ до храму Успіння Борогодиці в селі Птича як прихожанам Української православної церкви (Московського патріархату), так і вірним УПЦ Київського патріархату.

Ухвалити таке рішення їх спонукали сутички між представниками двох конфесій, що почалися ввечері 18 грудня на подвір’ї церкви, повідомив Радіо Свобода заступник керівника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Віталій Заславський.

Поширені в ЗМІ повідомлення про переслідування активістів УПЦ (МП) поліція не підтвердила. Керівник «Правого сектору» Рівненщини Роман Коваль назвав повідомлення про участь у сутичках представників цієї політсили провокацією.

Зараз біля храму чергують близько 200 поліцейських. Жінок, які розпочали голодування в приміщенні храму, станом на 17:00 вмовити залишити приміщення не вдалося. Під храмом перебуває близько 200 людей, на підтримку УПЦ (МП) прибули віряни з волинськими номерами.

Конфлікт за церкву в селі Птича Дубенського району триває понад рік, відкоил переважна більшість жителів села проголосувала за перехід під омофор Київського патріархату. Причиною відходу від УПЦ (МП) люди називали поведінку священика, який пошановував патріарха Кирила і молився за мобілізованих в АТО як за подорожніх, а не як за військових.

Упродовж року тривали суди. УПЦ (МП) виграла апеляційний суд у суперечці за приміщення, оскільки в статуті релігійної громади вказано, що в разі ліквідації громади споруда церкви залишається єпархії. Люди кажуть, що не знали про цей пункт статуту і зауважують, що церкву будували їхні діди.

Як розповів Радіо Свобода Птицький сільський голова Ярослав Вознюк, 18 листопада сесія Птицької сільради ухвалила рекомендаційне рішення про почергове богослужіння в храмі Успіння Богородиці, однак представники УПЦ (МП) оскаржили це рішення в адміністративному суді. Справа перебуває на розгляді суду. Представники церков по черзі зривали замки на церкві і заходили в приміщення. В останній тиждень перед сутичкою в церкві молилися віряни УПЦ КП.

Заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський заявив, що влада не втручатиметься у міжцерковні відносини, однак сьогодні зібрав раду оборони області і запросив туди представників обох церков. Домовитися не вдалося.

На знак протесту проти намірів парафіян Київського патріархату проводити почергову службу в церкві їхні опоненти упродовж року кілька разів перекривали міжнародну автотрасу Київ-Чоп.

XS
SM
MD
LG