Доступність посилання

ТОП новини

Моніторинг: телеканали посилюють бар’єри і ненависть при висвітленні конфлікту на Донбасі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У ток-шоу центральних українських телеканалів звучить мова ненависті, в центрі їхньої уваги – міжрегіональні, міжетнічні і міжконфесійні бар’єри, а не шляхи їх подолання – такими є результати моніторингу конфліктно-чутливого висвітлення проблем соціальних груп, дотичних до конфлікту на сході України, в українських телевізійних ЗМІ. Моніторинг провела «Телекритика» в рамках проекту ОБСЄ за фінансування посольства Великобританії в Україні.

«Українські телеканали героїзують бійців АТО, демонізують бойовиків «ЛНР», «ДНР» і Росії, замовчують проблеми переселенців і майже не згадують про волонтерів. У ток-шоу центральних каналів звучить мова ненависті», – йдеться в дослідженні.

«Це створює ситуацію чіткого поділу на своїх і чужих, добрих і поганих. В ток-шоу центральних каналів виявлені випадки культивації ненависті та інших негативних емоцій до іншої сторони», – заявляють експерти.

Вони також наголошують, що вимушено переміщені особи (переселенці) ігноруються центральними каналами – про них згадується лише в 1% новинних повідомлень. Ток-шоу їх ігнорують також. На регіональних телеканалах їм приділяється більше уваги – 3% повідомлень. «Журналісти намагаються фокусувати увагу на позитивних аспектах «нового життя», але в регіональних новинах виявлені випадки поширення негативних стереотипів – переселенці як ізольована і пасивна група, яка має хронічні проблеми з інтеграцією в нову спільноту (12% від виявлених повідомлень про цю соціальну групу)», – йдеться в моніторингу.

«Тема волонтерів замовчується центральними каналами – як в новинах (2% від повідомлень), так і в ток-шоу. Регіональні канали висвітлюють тему коректно (згадка міститься в 4% від новинних повідомлень), хоча є поодинокі випадки поширення негативних стереотипів (волонтери як ізольована соціальна група, користь якої сумнівна)», – йдеться в моніторингу.

За словами авторів дослідження, мешканці окупованих територій майже не згадуються ані центральними, ані регіональними каналами, родини військових, а також діти «також отримують мізерну увагу ЗМІ».

«Ток-шоу центральних каналів скоріше посилюють бар’єри і ненависть, ніж протидіють їм. Окрім згаданого просування поділу на «своїх» і «чужих» (глорифікація бійців української армії і демонізація іншої сторони), деякі ток-шоу культивують негативне ставлення до мешканців окупованих територій («Війна і мир», 1 грудня), виправдовують насильство («Подорожні», 23 листопада), акцентують увагу на міжрегіональних відмінностях («Война і мир», 17 листопада), роздмухують міжетнічні і міжрелігійні протиріччя («LifeКод», 20 листопада)», – підсумовують автори дослідження.

Команда експертів ГО «Телекритика» здійснювала моніторинг новин і ток-шоу українських телеканалів (20 регіональних, 7 центральних) на предмет того, як висвітлюються в них різні соціальні групи, дотичні до конфлікту, в період з 6 листопада по 6 грудня 2015 року. Моніторинг повинен був виявити, чи сприяє медійний дискурс соціальному діалогу, чи здатний він зруйнувати конфліктні установки в свідомості громадян, чи навпаки – будує нові бар’єри в суспільстві і поглиблює внутрішні протиріччя, породжені конфліктом.

XS
SM
MD
LG