Доступність посилання

ТОП новини

Позбавивши Вілкула мерства, Рада перевищила свої повноваження – політолог


Олена Дяченко
Олена Дяченко

Верховна Рада не має повноваженнями достроково звільняти мера, тому підстав для призначення перевиборів у Кривому Розі не було. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила політичний експерт, юрист Олена Дяченко.

«На мій погляд, цей проголосований закон є юридично нікчемним. У випадку звернення до Конституційного суду у КСУ не буде іншого виходу, крім як визнати, що парламент перевищив (повноваження – ред.)», – сказала вона.

«З ситуації, яка склалась до голосування, можливі були два законних виходи: залишити як є, тому що суди програні, або домовитись з «Опозиційним блоком», щоб пан Вілкул достроково склав мандат, як це передбачено законом «Про місцеве самоврядування», – додає Дяченко.

У такому разі, каже вона, Рада могла б призначити в місті позачергові вибори.

Тим часом член парламентського комітету з місцевого самоврядування (фракція «Самопоміч») Любомир Зубач в ефірі висловив упевненість, що Верховна Рада мала всі повноваження призначати вибори у Кривому Розі.

«Закон «Про місцеве самоврядування» дає можливість Верховній Раді на підставі висновку комітету і наявності рішень судів призначити позачергові вибори. Є ТСК, яка зробила висновки, що порушення були, є рішення суду, яке встановило, що дії тервиборчкомів були протиправними і зобов’язала провести перерахунок», – зазначив депутат.

Тому, на його думку, парламент мав повноваження призначити позачергові вибори, не позбавляючи повноважень Юрія Вілкула. «Я абсолютно переконаний, що фальсифікацїі були, і це рішення Верховної Ради є абсолютно легітимним» – додав Зубач.

Верховна Рада у середу, 23 грудня, призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу Дніпропетровської області на 27 березня 2016 року. В «Опозиційному блоці» це рішення Ради вважають незаконним.

Після виборів міського голови 15 листопада у Кривому Розі почалися протести проти визнання результатів виборів.

За офіційними даними, у місті за чинного мера, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Самопомочі» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

«Самопоміч» наполягає на тому, що результат голосування у місті був спотворений на користь представника Юрія Вілкула через зловживання під час голосування на спецдільницях, де партія вимагала перерахунку голосів. Водночас в «Опозиційному блоці» заявляють, що підстав для перерахунку голосів і призначення нових виборів мера немає.

XS
SM
MD
LG