Доступність посилання

ТОП новини

Третина російських комплектуючих української військової техніки заміщена – експерт


Президент України Петро Порошенко оглядає бойову броньовану машину «Дозор-Б» українського виробництва
Президент України Петро Порошенко оглядає бойову броньовану машину «Дозор-Б» українського виробництва

Третина комплектуючих російського виробництва замінена нині в українському оборонно-промисловому комплексу на власну продукцію. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник директора Центру вивчення армії, конверсії та роззброєння Антон Міхненко.

«Зараз «Укроборонпром» робить кроки, спрямовані на імпортозаміщення шляхом організації виробничих потужностей на території України. Другий шлях – закупівля за кордоном, і третій – організація в Україні спільної кооперації певних агрегатів, вузлів, які потрібні для виготовлення цього озброєння. За заявами керівництва «Укроборонпрому», вже створений певний список тих агрегатів, є певне спрямування на оборонні і не лише оборонні підприємства різних регіонів, щоб вони займалися питаннями імпортозаміщння», – вказав Міхненко.

«Укроборонпром» заявляв, що суворо дотримується ембарго на поставку Росії складових для озброєння та військової техніки, а також що військово-технічну співпрацю з Росією «Укроборонпром» припинив іще з 2014 року.

Президент Петро Порошенко наполягає, що державний концерн «Укроборонпром» має нарощувати експортний потенціал оборонної промисловості України й увійти до п’ятірки країн-експортерів нового озброєння у світі.

Згідно зі звітом Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, Україна посідає дев’яте місце у списку найбільших експортерів зброї у 2010 – 2014 роках. За дослідженням, обсяги експорту українських озброєнь у цей період складали 3% від світового продажу, і це на 1% більше, ніж за період 2005–2009 років. Головними клієнтами поставок з України за згаданий період були Китай (22%), Росія (10%) і Таїланд (9%).

XS
SM
MD
LG