Доступність посилання

ТОП новини

Парламент дав уряду право вводити торговельні санкції проти Росії у відповідь


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України ухвалила закон, яким дала Кабінетові міністрів дозвіл запровадити з 1 січня 2016 року дзеркальні санкції проти Росії. За це рішення проголосував 291 депутат.

Представляючи документ, прем’єр Арсеній Яценюк нагадав, що з 1 січня Росія запровадить санкції проти України через вступ у дію угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом. Він заявив, що такі дії Росії є невиправданими і Україна вважає їх частиною російської агресії.

«Кабмін звертається до депутатів з проханням внести зміни до закону про зовнішньоекономічну діяльність. Російські рішення отримають гідну відповідь від української сторони. За останні роки Україна зменшила залежність від Росії втричі. Якщо три роки тому обсяг експорту України до Росії складав 35%, то тепер – 12%. Закон, який ми просимо ухвалити, передбачає, що Кабінет міністрів з 1 січня наступного року введе аналогічні обмежувальні заходи проти Російської Федерації. Ми будемо захищати внутрішній ринок України», – сказав Яценюк.

Тим часом депутат від «БПП» Ірина Геращенко зробила зауваження прем’єру, що уряд жодним чином не підготував бізнес до змін, які відбудуться після запровадження Росією санкцій, через що бізнес перебуває «в шоці».

Окрім торговельних санкцій, Україна також закрила для російських літаків небо і подала позови до міжнародних судів.

Верховна Рада визнала Росію країною-агресором 27 січня 2015 року, ухваливши відповідну постанову.

XS
SM
MD
LG