Доступність посилання

ТОП новини

Держбанки можуть втратити мільярди гривень у разі банкрутства олійної компанії «Креатив» – «Схеми» 


Державні банки-кредитори олійного гіганта «Креатив» можуть втратити мільярди гривень у разі банкрутства фірми через неузгоджені дії самих банків, йдеться у розслідуванні програми «Схеми» – спільного проекту Радіо Свобода та UA: Першого каналу.

Це може статися у разі виведення основного активу – Кіровоградського заводу з переробки соняшнику – зі складу групи «Креатив». Рішення щодо цього активу зараз ухвалює кредитний комітет «Укргазбанку» після того, як банк виставив права вимоги на цей актив на продаж 3 грудня та отримав одну заявку від конкурента «Креативу».

«Кіровоградський завод є основним активом всієї групи. Відповідно, якщо він піде з групи, то фактично група розвалиться і вона ніколи не зможе повернути свої борги», – вважає інвестбанкір з Concorde Capital Олександр Паращій. Він вважає, що всім держбанкам необхідно було б об'єднати зусилля і тоді б шанси на повернення кредитів значно збільшилися б.

Станом на початок 2015 року частка кредитів «Креативу» в державних банках становила майже 80% або понад 11 мільярдів гривень. Так, майже 7 мільярдів компанія винна «Ощадбанку», 2,5 мільярда – «Укрексімбанку», 2 мільярди – «Укргазбанку».

Побоювання щодо намірів групи «Креатив» виникли після того, як вона несподівано змінила власників у вересні 2015 року. Під час зміни власників на складах зникло майно, яке було під заставою у приватних банків – кредиторів компанії на суму 3 мільярди гривень. Приватні банки наразі намагаються відсудити свої кошти.

Компанія «Креатив» раніше належала сім’ї представника Партії регіонів Станіслава Березкіна,та набрала кредитів на 600 мільйонів доларів за часів президентства Віктора Януковича.

У разі неповернення грошей держбанкам, вони муситимуть просити Національний банк про рекапіталізацію – тобто, неповернений борг «Креативу» ляже на плечі платників податків, говорить Олександр Паращій.

Новийакціонер «Креативу» Рисбєк Токтомушев не захотів надавати пояснень щодо боргів компанії.

XS
SM
MD
LG