Доступність посилання

ТОП новини

Київ засуджує порушення Росією та сепаратистами Мінських домовленостей


Будівля МЗС України (©Shutterstock)
Будівля МЗС України (©Shutterstock)

Київ засуджує порушення Росією та сепаратистами останніх домовленостей про припинення вогню на Донбасі, досягнутих у Мінську.

«Лише впродовж минулої доби бойовики 51 раз застосовували зброю, включаючи заборонені РСЗВ «Град». Від обстрілів реактивними снарядами постраждали також житлові квартали. Такі дії Росії та контрольованих нею терористів є грубим порушенням Мінських домовленостей. Стійке зростання кількості порушень з боку Росії та її бойовиків упродовж останніх місяців із застосуванням важкої техніки, яка мала бути відведена, свідчить про свідоме руйнування окупаційними силами крихких елементів стабілізації та про їхню готовність до ескалації у будь-який момент», – мовиться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій увечері 24 грудня.

«Україна вимагає від Росії та контрольованих нею терористів припинити порушення Мінських домовленостей і забезпечити повне виконання досягнутих рішень в рамках Тристоронньої контактної групи», – наголосили в МЗС України.

За підсумками засідання контактної групи у Мінську 22 грудня є домовленості про режим тиші на Донбасі, який мав почати діяти в ніч на 23 грудня 2015 року. Проте, за повідомленням української сторони, сепаратисти не припиняють обстрілів. Також, за повідомленням штабу АТО, бойовики угруповання «ДНР» намагалися захопити селище Комінтернове, що неподалік Маріуполя Донецької області, розташоване у «сірій зоні» на лінії розмежування, яка не контролюється жодною зі сторін конфлікту.

Донецькі сепаратисти ситуацію із Комінтерновом не коментують, а звинувачують в обстрілах українську сторону.

Від вересня сторони конфлікту переважно дотримувалися режиму припинення вогню на Донбасі, були лише поодинокі випадки порушень цього режиму. Проте від початку листопада все частіше надходили повідомлення про порушення режиму припинення вогню, в тому числі і з застосуванням заборонених Мінськими угодами важких озброєнь. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні Мінських угод.

XS
SM
MD
LG