Доступність посилання

ТОП новини

«Криптософт» заявляє про припинення продажу ключів доступу до Держземкадастру – «Схеми»


Компанія «Криптософт» заявила, що з 1 січня 2016 року через невдоволення нотаріусів припиняє продаж ключів доступу до Державного земельного кадастру і пропонує адміністраторам розробити нові ключі доступу для нотаріусів. Про це повідомила компанія в офіційній відповіді на запит програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода й телеканалу «UA:Перший», яка провела розслідування стосовно «Криптософту».

«Адміністраторові інформаційної системи і його органові управління повідомлено щодо припинення продажу засобів криптографічного захисту з 1 січня 2016 року», – повідомив офіційним листом «Схемам» директор ТОВ «СКЗ «Криптософт» Геннадій Чепурдя.

Продукти «Криптософту» – модуль шифрування інформації та засіб автентифікації нотаріусів для доступу до земельних даних – програми, обов’язкові до встановлення для всіх земельних нотаріусів, які хочуть мати доступ до Державного земельного кадастру з можливістю брати виписки. Такі вимоги написані на сайті Центру державного земельного кадастру. Коштують програми 150 доларів і 900 гривень за кожен продукт відповідно.

У 2011 році Державне земельне агентство оголосило тендер на розробку комплексної системи захисту інформації (КСЗІ). На виході мав бути створений документ, що виписував деталі комплексного захисту інформації. У тендері перемогла ТОВ «БМС Консалтінг». Утім, компанія одразу взяла у субпідряд іншу фірму – ТОВ «Криптософт», яка фактично й розробляла КСЗІ.

Як з’ясували під час розслідування журналісти «Схем», компанія «Криптософт» – лідер постачання IT-послуг для держструктур – обійшла прописану систему контролю за створенням електронного доступу і тендер, на який надавав кредит Світовий банк. У цьому договорі «Криптософт» з’явився як субпідрядник переможця тендеру, компанії «БМС Консалтінг».

Після державного замовлення і розробки продукту він має пройти експертизи ліцензованими державою компаніями, щоб незалежні експерти підтвердили якість розробки.

Та у випадку з «Криптософтом» кожна з цих ланок-запобіжників є підконтрольною одній людині. Засновником «Криптософту» у 2011 році був Анатолій Іванович Дробаха. 14 травня 2012 року він стає директором Державного IT-підприємства «Українські спеціальні системи». У червні 2013 року «Українські спеціальні системи» були призначені для проведення експертизи комплексної системи захисту, розробленої «Криптософтом». У 2014 році Дробаха йде з посади гендиректора «Українських спеціальних систем» і повертається у «Криптософт».

Нині Анатолій Дробаха не є ні директором держпідприємства, ні офіційним власником «Криптософту», але досі займає посаду у заснованій ним фірмі.

«Я переконаний, що конфлікту інтересів в цьому питанні немає, оскільки державна експертиза проведена за фактом наданих Центром державного земельного кадастру документів, які уже були впроваджені в системі захисту», – відповів листом екс-директор державного підприємства «Українські спеціальні системи» Анатолій Дробаха.

Робота з Державним кадастром – це лише один із багатьох контрактів «Криптософту» з українськими державними органами. Серед їхніх клієнтів, окрім Держземкадастру, також уряд, Держазначейство, Державна фіскальна служба, Міністерство закордонних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG