Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: «Херсонес Таврійський» перетворюють з наукового в релігійний об’єкт


Херсонес Таврійський
Херсонес Таврійський

Правозахисники заявляють, що заповідник «Херсонес Таврійський» в анексованому Росією Криму намагаються перетворити з наукового на релігійний об’єкт. Про це йдеться в аналітичному огляді Кримської правозахисної групи «Стан національного заповідника «Херсонес Таврійський» згідно з нормами і стандартами ЮНЕСКО», який презентували 25 грудня в Києві.

Як повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії», в матеріалі українські експерти аналізують становище заповідника з періоду анексії Криму із відкритих і доступних джерел – ЗМІ, інтернет ресурсів.

Фахівці констатують нестабільну ситуацію: зміна керівництва, передача заповідника під юрисдикцію різних організацій, неможливість контролювати заповідник міжнародними інстанціями. Серед негативних тенденцій правозахисники відзначили зміну російською владою призначення історико-археологічного комплексу.

«Спостерігається зміна пріоритетів у розвитку заповідника. Відповідно до твердження президента Російської Федерації про значущість Херсонеса як місця сакрального для російської державності, як колиски хрещення Русі, основний акцент у розвитку комплексу зроблений не на продовженні антично-середньовічного вектора розвитку, а на реалізацію проекту «Севастополь – Херсонес – купіль християнської Русі»... Зараз цей проект призупинено, але залишається небезпека, що до проекту повернуться знову», – зазначила кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Київського університету імені Грінченка Марина Будзар.

Президент Росії Володимир Путін доручив внести пам’ятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Криму до Єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Росії. МЗС України розцінило це як спробу привласнити культурні цінності України та ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права.

XS
SM
MD
LG