Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав закон про скасування додаткового імпортного збору


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який з 1 січня 2016 року скасовує додатковий імпортний збір у розмірі 5-10%, що був введений у лютому 2015 року.

«Реалізація закону дасть змогу забезпечити виконання умов Меморандуму про економічну та фінансову політику України між Україною та Міжнародним валютним фондом і Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським союзом як кредитором від 22 травня 2015 року», – повідомили 26 грудня в Адміністрації президента України.

Цей закон набирає чинності з 1 січня 2016 року. Верховна Рада ухвалила його 24 грудня.

Додатковий імпортний збір діяв з кінця лютого 2015 року після розпорядження Кабміну про завершення консультацій з міжнародними фінансовими організаціями про введення тимчасових заходів зі стабілізації платіжного балансу.

Додатковий імпортний збір становить 5% для непродовольчих товарів і 10% – для продуктів. Необхідність його впровадження в уряді пояснили загрозливою ситуацією з платіжним балансом. Низка країн, у першу чергу Росія, намагалися оскаржити правомірність введення цього збору через СОТ, проте їм це не вдалося. За домовленостями з ЄС, цей збір повинен припинити дію до кінця нинішнього року.

За даними Мінфіну, за півроку, завдяки ввізному миту, до державного бюджету надійшло 12,5 мільярда гривень.

XS
SM
MD
LG