Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у Петербурзі пройшла низка пікетів опозиції «Підсумки року»


Плакат одного з учасників низки одиночних пікетів у російському Петербурзі, 26 грудня 2015 року
Плакат одного з учасників низки одиночних пікетів у російському Петербурзі, 26 грудня 2015 року

У російському Петербурзі 26 грудня пройшла низка опозиційних пікетів «Підсумки року». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Петербурга, 10 активістів руху «Солідарність» та інших організацій, що входять до коаліції «Демократичний Петербург», вишикувалися на Невському проспекті з плакатами, які представляли ретроспективу головних подій, що хвилювали опозиціонерів у 2015 році.

Серед подій – вбивство Бориса Нємцова, величезні терміни, на які були засуджені громадяни України Олег Сенцов і Олександр Кольченко, незавершений процес у справі українського штурмана Надії Савченко, продовження агресивної політики Росії щодо України, конфлікт з Туреччиною, а також протести далекобійників.

Учасники пікетів також звернули увагу на арешт директорки Української бібліотеки у Москві Наталії Шаріної, і загрозу самому існуванню бібліотеки. Співголова петербурзького відділення «Солідарності» Ольга Смирнова з’єднала на своєму плакаті дві фотографії – спалення книг у нацистській Німеччині і спалення книг українською мовою у Криму.

«Тривають репресії щодо громадянського суспільства, пропаганда ненависті до інакомислячих – з метою залякування і створення атмосфери тотальної нетерпимості, формування образ. Це, а також «обкатка» антиправового закону про кримінальне переслідування за реалізацію права на свободу зібрань, що завершилася винесенням трирічного вироку Ільдару Дадіну, і два роки по «антисепаратистському» закону краснодарській активістці Дарині Полюдовій, яка провела пікет «за федералізацію Кубані», – мовиться у повідомленні, поширеному організаторами акції 25 грудня.

Російські активісти роздавали перехожим листівки з інформацією про протести далекобійників, а також про війну у Сирії, метою якої, на думку авторів листівок, «є не протидія угрупованню «Ісламська держава», а протидія силам свободи і демократії».

Учасники цієї акції висловлюють впевненість, що в умовах інформаційної блокади та насильства державної пропаганди необхідно розповідати людям правду про події. За інформацією кореспондента Радіо Свобода, велика частина перехожих, котрі помітили пікети, висловлювали їм свою підтримку.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

24.12.2015
Російський активіст Іонов проти Путіна протестуватиме з України

«Все більше і більше людей незадоволених істотою за прізвищем Путін, тому що цю людину вчили мочити, а він керує» далі
26.12.2015
«Демократична, ринкова України – загроза для Путіна» – Макфол

«Медведєв на посаді президента хотів посунути Росію ближче до Європи, він хотів політичної лібералізації. Але Путін – інша людина» далі
23.12.2015
«Путін боїться більше, ніж я» – Іонов

Преображенський суд Москви ухвалив рішення примусово доставити до суду 76-річного російського активіста Володимира Іонова, який втік до України далі
23.12.2015
Здаватися ніхто не збирається – волонтер про протест далекобійників у Росії

Волонтер із Білорусії Анастасія Нікітенко розповіла про протест і життя в таборі далекобійників у Хімках далі
XS
SM
MD
LG