Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відзначили 420-річчя Богдана Хмельницького


Один із найвідоміших монументів гетьманові Богдану Хмельницькому – в Києві, на Софійській площі ©Shutterstock
Один із найвідоміших монументів гетьманові Богдану Хмельницькому – в Києві, на Софійській площі ©Shutterstock

У Дніпропетровську в неділю, 27 грудня, вперше з ініціативи громадськості відбулося вшанування гетьмана Богдана Хмельницького, приурочене до 420-ї річниці з дня його народження. Урочистості пройшли біля пам’ятника видатному гетьманові на проспекті Богдана Хмельницького, нещодавно переназваному так у рамках «декомунізації» (раніше – вулиця Героїв Сталінграда).

Під звуки козацького маршу представники громадських організацій, волонтерських груп, небайдужі жителі поклали квіти до підніжжя монументу.

«Після блискучих військових перемог створив державу і на весь світ заявив: держава Україна є! Це Богдан (Зиновій) Хмельницький. Ця історична особистість сповнена суперечностей: були в нього і поразки, була позитивна діяльність. Але у нас так подавалась історія, що чимало українців не розуміють його значення для України, зокрема, в державотворенні», – зазначила голова громадської організації «Золота паланка» Людмила Гребенюк.

«Він спирався на тогочасну еліту – старшину, шляхту, намагався балансувати між Польщею, Росією, Туреччиною. Він був політик, він був дипломат, він був полководець. І його заслуги непересічні», – додав керівник громадської організації «Товариство «Нова Нація» Сергій Карноза.

Учасники урочистостей називали Хмельницького «основоположником консолідації української нації» й закликали до об’єктивної оцінки його діяльності: до відмови як від тотального засудження його за союз з Росією, так і від надмірного звеличення.

За даними істориків, Богдан Хмельницький народився близько 1595 року в сім’ї чигиринського сотника Михайла Хмельницького.

XS
SM
MD
LG