Доступність посилання

ТОП новини

Індексу прозорості в ухваленні місцевих бюджетів відповідають 12 українських міст – експерти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Із 17 проаналізованих українських міст п’ять досі залишаються без бюджетів, заявляють експерти фундації «Відкрите суспільство», які спільно з Одеською організацією Комітету виборців України проаналізували процес затвердження місцевих бюджетів на 2016 рік.

«Станом на 25 грудня, а це останній день для ухвалення бюджету, згідно з законодавством, Дніпропетровськ, Миколаїв, Черкаси, Чернігів і Сєверодонецьк досі не мають затверджених кошторисів», – заявив директор фундації «Відкрите суспільство» й автор методології дослідження Іван Сікора.

Крім того, у 15 проаналізованих бюджетах з 17 дослідники виявили відсутність переліку головних розпорядників бюджетних коштів, інвестиційних програм, інформації про хід виконання відповідного бюджету у поточному періоді, а також пояснювальної записки і різноманітних додатків.

Інформація про персональні голосування депутатів за бюджети доступна на сайтах лише трьох міських рад – Києва, Львова та Одеси.

«Ще гіршою є ситуація зі стенограмами сесійних засідань, які ведуться та оприлюднюються лише у Києві. А практика участі громадян у засіданнях бюджетної комісії та сесії ради поширена лише у шести містах: Києві, Сумах, Черкасах, Івано-Франківську, Чугуєві та Білозерці. Відбувається і маніпуляція з участю громадян у бюджетному процесі», – додав Іван Сікора.

Міста, які стали предметом моніторингу, – Київ, Одеса, Дніпропетровськ, Львів, Миколаїв, Чернігів, Черкаси, Чернівці, Суми, Івано-Франківськ, Сєвєродонецьк, Вознесенськ, Ізмаїл, Ковель, Чугуєв, Здолбунів і Білозерка.

Фінальний звіт з результатами експерти і спостерігачі представлять після ухвалення усіх місцевих бюджетів у січні 2016 року.

За словами спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, за перше півріччя 2015 року бюджетна децентралізація збільшила доходи місцевих бюджетів на 37%.

Починаючи з 2015 року, джерела наповнення місцевих бюджетів було розширено за рахунок передачі з державного бюджету на місця цілої низки податків, а також запровадження нових зборів. Зокрема, тепер місцева влада збирає 100% плати за надання адмінпослуг, 100% державного мита, 10% податку на прибуток підприємств.

Разом з тим, у місцеві бюджети надходять збори з роздрібного продажу підакцизних товарів (пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів) за ставкою 5% вартості реалізованого товару. Крім того, їхні доходи поповнюються податком на нерухомість, яким відтепер оподатковується і комерційне (нежитлове) майно, податком на автомобілі з великим об’ємом двигуна, 80% екологічного податку (замість 35%) та 25% плати за надра.

XS
SM
MD
LG