Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: судовий розгляд у Криму у «справі 26 лютого» є розправою


Міністерство закордонних справ України вважає, що розпочатий сьогодні в анексованому Росією Криму судовий розгляд у «справі 26 лютого» щодо низки кримських татар є розправою.

«Розправа окупаційних властей над захисниками рідної землі від російського агресора – цинічний виклик міжнародному праву і світовій спільноті. Політика переслідування російською окупаційною владою кримських татар, випадки насильства і жорстокого поводження з ними, факти примусу до депортації, обмеження права на віросповідання, руйнування громадських організацій і переслідування ЗМІ та журналістів перетворила Крим в острів страху і страждань його корінного народу», – йдеться у заяві відомства.

МЗС заявляє рішучий протест у зв’язку з початком «судилища над учасниками мирної акції в Сімферополі 26 лютого 2014 року, які тоді виступили на захист своєї батьківщини і збереження територіальної цілісності та суверенітету України».

Українські дипломати вимагають від російської сторони припинити переслідування представників кримськотатарського народу і негайно звільнити Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафу Дегерменджі, Арсена Юнусова, Ескендера Емірвалієва і Талята Юнусова – «заручників окупаційної політики Росії щодо України».

Сьогодні у Криму у «справі 26 лютого» проходять відразу два судові засідання – у Верховному суді Криму та Центральному райсуді Сімферополя.

Фігуранти справи обвинувачуються російськими слідчими в участі в «масових заворушеннях» 26 лютого 2014 року, які виникли біля кримського парламенту в результаті багатотисячного мітингу за участю прихильників територіальної цілісності України з одного боку та активістів партії «Русское единство» з іншого.

Одному з обвинувачених – Таляту Юнусову – вже оголосили вирок, його засудили до 3,5 років умовно за участь у масових заворушеннях 26 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG