Доступність посилання

ТОП новини

Ісламісти ще контролюють околиці Рамаді в Іраку – командувач операції


Іракські військові тримають прапор біля урядового комплексу у Рамаді, 28 грудня 2015 року
Іракські військові тримають прапор біля урядового комплексу у Рамаді, 28 грудня 2015 року

Іракська армія заявляє про «звільнення» стратегічного міста Рамаді від бойовиків угруповання «Ісламська держава», що є великою перемогою урядових сил.

Іракське державне телебачення показало кадри, як урядові війська вивішують прапор на будівлі урядового комплексу, а іракські бійці марширують вулицями Рамаді після звільнення цього сунітського міста, захопленого ісламістами у травні.

«Місто Рамаді звільнене. Нова історія розпочалася», – заявив 28 грудня речник іракської армії Ях’я Расул в ефірі державного телебачення Іраку.

Між тим командувач військової операції у провінції Анбар Ісмаїл аль-Махлаві висловлює стриманість. За його словами, бойовики угруповання «Ісламська держава» зберігають контроль над деякими районами міста Рамаді, столиці провінції Анбар.

«Військові лише увійшли до урядового комплексу. Ми не можемо говорити, що Рамаді звільнене повністю. Деякі околиці досі перебувають під контролем ісламістів, які чинять спротив», – зазначив аль-Махлаві.

Минулого тижня іракські сили безпеки розпочали кампанію відновлення контролю над Рамаді, що за 130 кілометрів від Багдада. Їхнє просування уповільнювалося через обстріли снайперів, закладені міни, а також руйнування бойовиками угруповання «Ісламська держава» всіх головних мостів, які ведуть у місто.

На початок воєнної операції у Рамаді перебувало близько 400 ісламістів. Наразі незрозуміло, скільки з них загинули, а скільком вдалося залишити місто.

Іракська сторона також не повідомляє про свої втрати під час боїв за Рамаді.

Iraq -- Похорон бійця іракської армії, що загинув у боях за Рамаді, 28 грудня 2015 року
Iraq -- Похорон бійця іракської армії, що загинув у боях за Рамаді, 28 грудня 2015 року

У разі звільнення Рамаді від бойовиків угруповання «Ісламська держава» це буде друге велике місто в Іраку після Тікріта, звільнене від ісламістів, які контролюють значні території в Іраку та Сирії.

Речник військових США в Іраку Стів Воррен заявив в інтерв’ю агентству Associated Press, що «сьогоднішній успіх є визначним моментом для Іраку».

«Звільнення урядового комплексу є значним досягненням іракської армії, антитерористичних служб і повітряних сил Іраку, місцевої і федеральної поліції, а також бійців місцевих племен», – наголосив Воррен.

За повідомленням іракської влади, після Рамаді наступною ціллю для звільнення стане північне місто Мосул, яке є другим за величиною містом в Іраку після Багдада.

Армія Іраку відбила у бойовиків «Ісламської держави» місто Рамаді (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

XS
SM
MD
LG