Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія оголосила рекордний дефіцит бюджету-2016 через спад цін на нафту


Саудівська Аравія оголосила рекордний – на рівні 87 мільярдів доларів – дефіцит державного бюджету на 2016 рік через спад цін на нафту. Влада заявила, що буде застосовувати безпрецедентні скорочення субсидій на паливо, щоб зменшити витрати на тлі спаду цін на нафту.

Як йдеться у фінансовому звіті королівства, у 2015-му дефіцит бюджету Саудівської Аравії, викликаний падінням цін на нафту, досяг рекордних 98 мільярдів доларів, тому влада планує підвищувати ціни на бензин на понад 50 відсотків. Навіть зі стрибком цін, саудівці платитимуть усього 24 центи за літр високооктанового бензину.

Скорочення субсидій на паливо та інші обмеження витрат мають знизити дефіцит в наступному році, заявили в Ер-Ріяді.

Паливні субсидії є чутливим для країни питанням, де жителі вже звикли до низької плати за комунальні послуги і паливо. Уряд щороку виділяє приблизно 61 мільярд доларів на енергетичні субсидії, майже 11 - на бензин.

Податки на нафту складають майже три чверті державних доходів Саудівської Аравії.

З початку року ціна нафти марки Brent впала з 53 до 37 доларів за барель. Зниження вартості вуглеводнів прискорилося після того, як ОПЕК, ключовим учасником якої є Саудівська Аравія, вирішила збільшити квоти на видобуток з 30 до 31,5 мільйона барелів на день.

XS
SM
MD
LG