Доступність посилання

ТОП новини

60% українців вважають, що події в країні йдуть у неправильному напрямку – опитування


Пошкоджений обстрілами будинок на Луганщині
Пошкоджений обстрілами будинок на Луганщині

За підсумками 2015 року 60% українців вважають, що події в країні відбуваються в неправильному напрямку. Про це свідчать дані опитування, яке від 15 по 25 грудня проводили Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» і Київський міжнародний інститут соціології.

Головними аргументами такого ставлення стало те, що досі триває війна на сході України, зростають ціни і тарифи на комунальні послуги, а зарплати не міняються, зберігається високий рівень корупції, немає впевненості у власному майбутньому, а «країною й досі правлять олігархи».

Згідно з опитуванням, протестні настрої збігаються із тими, які були і наприкінці 2014 року: 26,5 % вважають можливими масові протесту у своєму місті (селі). Водночас лише 6,5 % опитаних в цьому впевнені.

Значно змінилося ставлення українців до акцій самосуду, зазначають дослідники. У грудні 2013 року неприпустимим самосуд вважали 50% опитаних, у 2014 році – 47%, а наприкінці 2015-го – 62 % українців виступають проти вчинення таких акцій.

Основними почуттями людей, коли вони думають про майбутнє України, згідно з опитуванням, є надія і тривога – по 39 % голосів. При цьому «надія» переважає на заході і в центрі країни, а «тривога» – на півдні, сході і на Донбасі.

Як заявляють автори дослідження, лідерами довіри суспільства в 2015 році стали волонтери. Далі за рівнем довіри йде Церква, Збройні сили України, громадські організації.

У ході дослідження опитали 2040 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на підконтрольних Україні територіях. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

XS
SM
MD
LG