Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр закликав повністю виконати мінські угоди на початку 2016 року


Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото
Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що мінські домовленості мали б бути повністю виконані на початку 2016 року.

Він виступив із заявою про необхідність продовжити роботу над цим, щоб, зокрема, навесні 2016-го були проведені місцеві вибори в тимчасово окупованих регіонах і Україні був повернений повний контроль над її кордоном.

«Цілком ясно: ми будемо підтримувати втілення пакета мінських домовленостей у рамках «нормандського формату» в новому році з новою силою», – заявив міністр.

Штайнмаєр звернув увагу на зростання кількості порушень режиму припинення вогню останнім часом і закликав усі сторони дотримуватися його. Міністр також закликав усі сторони піти на термінові гуманітарні кроки, зокрема, звільнити всіх в’язнів і заручників і зняти обмеження на діяльність гуманітарних організацій в окупованих частинах Донбасу, які запровадили сепаратисти.

«Усе свідчить: хоча становище на сході України зникло з заголовків, немає ніяких підстав розслаблятися», – наголосив він у заяві, яку оприлюднило МЗС Німеччини.

Відповідно до низки документів про врегулювання в частині сходу України, відомих разом як мінські домовленості, місцеві вибори в тимчасово окупованих частинах Донбасу мають відбутися не інакше як на підставі законодавства України й за спостереження ОБСЄ і мають відповідати міжнародним нормам. У перший день після цих виборів об’єднані російсько-сепаратистські сили мають почати передачу Україні контролю за кордоном із Росією на нині тимчасово непідконтрольних ділянках.

Україна наголошує, що такі вибори неможливі за умов, коли Росія й підтримувані нею сепаратисти не виконали зі свого боку значної частини мінських угод – зокрема, не вивели з тимчасово окупованих територій усі іноземні збройні формування, військову техніку, а також найманців і не роззброїли всі незаконні групи, – а, навпаки, направляють туди все нові озброєння, боєприпаси й особовий склад.

Чинність мінських домовленостей збігає 31 грудня нинішнього року. Очікують, що в перебігу телефонної розмови лідерів держав так званого «нормандського формату» – України, Німеччини, Франції і Росії, – запланованої на середу, 30 грудня, цей термін офіційно продовжать на 2016 рік.

XS
SM
MD
LG