Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко пропонує розгорнути під час виборів на Донбасі спецмісію ЄС


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко пропонує, щоб вибори на Донбасі відбувалися за присутності спеціальної місії Європейського союзу з дотримання миру в рамках Спільної політики безпеки й оборони ЄС. Як повідомляє прес-служба глави держави, таку пропозицію Порошенко висловив на телефонних переговорах зі своїми колегами з Німеччини, Франції й Росії.

За його словами, місія підтримуватиме порядок і гарантуватиме безпеку під час виборчого процесу.

Порошенко вкотре наголосив на необхідності скасування фейкових «виборів», які призначили проросійські бойовики. Він знову підкреслив, що вибори на Донбасі мають відбутися за участі українських партій, українських ЗМІ, Центральної виборчої комісії, міжнародних спостерігачів і відповідно до всіх стандартів БДІПЛ ОБСЄ.

«Співрозмовники також закликали на початку 2016 року активізувати роботу в Тристоронній контактній групі над модальностями проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької й Луганської областей. До цієї роботи має бути долучено Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ)», – йдеться в повідомленні.

Нещодавно представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, екс-президент України Леонід Кучма заявляв, що контактна група не досягла жодного компромісу щодо проведення виборів на окупованій території Донбасу.

Угруповання «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частини Донецької і Луганської областей України, хотіли провести свої місцеві «виборів» восени цього року, але перенесли на 2016-й.

Згідно з Мінськими домовленостями про врегулювання на тимчасово окупованій частині Донбасу, місцеві вибори там можуть відбутися тільки за українським законодавством, а це означає й те, що призначати їх і визначати дату має Верховна Рада України, а не ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

XS
SM
MD
LG