Доступність посилання

ТОП новини

Уряд схвалив торговельні контрзаходи проти товарів з Росії – Микольська


©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів України схвалив перелік заборонених для ввезення в Україну російських товарів, а також введення імпортних мит. Про це заявила заступник міністра економічного розвитку й торгівлі, торговельний представник Наталія Микольська.

«Проголосували в редакції, запропонованій Міністерством економічного розвитку», – сказала вона.

За її словами, в постановах вказано, що контрсанкції будуть введені у разі запровадження обмежень з боку Росії.

Учора президент України Петро Порошенко підписав закон, яким депутати надали урядові дозвіл запровадити дзеркальні санкції проти Росії.

А Міністерство економічного розвитку і торгівлі України підготувало пропозиції щодо дій України у відповідь на заплановані Росією з 1 січня «неправомірні економічні обмежувальні заходи проти України». Зокрема, міністерство запропонувало запровадити стандартні ставки ввізного мита за так званого «режиму найбільшого сприяння» щодо імпорту товарів походженням із Росії (замість нинішніх пільгових умов зони вільної торгівлі). Крім того, також запропонований окремий перелік товарів, ввезення яких із Росії має бути взагалі заборонене. В цьому переліку – переважно харчові продукти.

Росія з 1 січня 2016 року зупиняє щодо України дію договору про зону вільної торгівлі СНД. Це означає, що на імпортовану українську продукцію Росія почне справляти ввізні мита, і українські експортери повинні взяти це до уваги. Така реакція Росії на набуття чинності з цього дня режиму вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом.

Також із 1 січня Росія запроваджує заборону на ввезення з України сільгосппродукції, сировини та продовольства. Ця заборона накладена у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії.

Сьогодні президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткове відновлення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною в частині мита на експорт природного газу.

XS
SM
MD
LG