Доступність посилання

ТОП новини

Берлін і Париж: «нормандська четвірка» вирішила просити групу Мореля розробити закон про вибори в сепаратистів


(архівне фото)
(архівне фото)

Лідери країн «нормандської четвірки вирішили просити робочу підгрупу з політичних питань Тристоронньої контактної групи розробити проект закону про вибори в окупованій частині Донбасу, повідомили в Берліні й Парижі.

У перебігу телефонної розмови лідерів України, Німеччини, Франції й Росії «особлива увага була приділена підготовці місцевих виборів на Донбасі, що мають відбутися на початку наступного року», інформує про розмову прес-служба президента Франції Франсуа Олланда з Парижа.

У прес-службі канцлера Німеччини Анґели Меркель заявили за результатами розмови, що йшлося про місцеві вибори на Донбасі, плановані на «першу половину 2016 року». «Усі співрозмовники висловили підтримку робочій підгрупі з політичних питань і її голові П’єрові Морелю», – додали в Берліні.

Обидві прес-служби повідомили, що лідери будуть просити цю підгрупу завершити розробку проекту закону про такі вибори до кінця січня 2016 року за підтримки Організації з безпеки і співпраці в Європі, її Бюро з демократичних інститутів і прав людини і Венеційської комісії.

Четверо керівників наголосили на необхідності продовжити роботу для повнішого виконання мінських домовленостей також 2016 року і повністю виконати цього року всі пункти цих домовленостей, мовиться в повідомленнях.

Співрозмовники також наголосили на важливості всеосяжного припинення вогню на сході України і негайного відведення важких озброєнь усіма сторонами.

Вони також домовилися обговорити перебіг виконання мінських угод на зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандського формату» наприкінці січня чи на початку лютого 2016 року, повідомили прес-служби в Берліні й Парижі.

Раніше зі схожими повідомленнями про цю розмову виступили й прес-служби президентів України і Росії.

Координатор від ОБСЄ в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи П’єр Морель кілька місяців тому вже розробив свої власні пропозиції щодо змін до законодавства України стосовно місцевих виборів на окупованій нині частині Донбасу. Той документ, що потрапив до української преси, передбачав проведення таких виборів за нормами, відмінними від решти України. Президент України Петро Порошенко тоді ж наголосив, що вважає цей план особистою думкою французького дипломата, а українська влада не допустить тиску на себе в питанні виборів у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Відповідно до низки документів про врегулювання в частині сходу України, відомих разом як мінські домовленості, місцеві вибори в тимчасово окупованих частинах Донбасу мають відбутися не інакше як на підставі законодавства України й за спостереження ОБСЄ і мають відповідати міжнародним нормам. Україна наголошує, що такі вибори неможливі за умов, коли Росія й підтримувані нею сепаратисти не виконали зі свого боку значної частини мінських угод – зокрема, не вивели з тимчасово окупованих територій усі іноземні збройні формування, військову техніку, а також найманців і не роззброїли всі незаконні групи, – а, навпаки, направляють туди все нові озброєння, боєприпаси й особовий склад.

Дотеперішня чинність мінських домовленостей збігала 31 грудня цього року.

XS
SM
MD
LG