Доступність посилання

ТОП новини

США готують нові санкції щодо корпорацій та осіб, повʼязаних із розробкою балістичних ракет Ірану – ЗМІ


Іранська ракета Emad
Іранська ракета Emad

Адміністрація президента США Барака Обами готує нові санкції стосовно корпорацій і приватних осіб, пов’язаних з ракетною програмою Ірану, повідомили закордонні ЗМІ 30 грудня.

За даними The Wall Street Journal і Reuters, заплановані санкції стосуватимуться близько десятка компаній і приватних осіб в Ірані, Гонконгу та Об'єднаних Арабських Еміратах через їхню імовірну роль у наданні допомоги Іранові в розробці балістичних ракет.

Американські офіційні особи заявили, що Міністерство фінансів зберігає за собою право відповідно до липневої ядерної угоди між Іраном і світовими державами вносити у «чорний список» осіб, підозрюваних у причетності до ракетного розвитку Ірану.

Нові санкції можуть передбачати заборону ведення бізнесу у США компаніям, які підтримують іранську ракетну програму. Американські банки також будуть зобов’язані заморозити будь-які активи таких компаній чи фізичних осіб, що зберігають свої кошти в американській фінансовій системі.

Серед тих, кого можуть зачепити санкції, називають Mabrooka Trading Co LLC, компанію, базовану в Об'єднаних Арабських Еміратах, і її керівництво через надання допомоги іранським державним компаніям у придбанні вуглецевого волокна для ракетної програми Ірану, зауважує The Wall Street Journal.

Іранські офіційні особи продовжують наполягати, що їхня програма розробки балістичних ракет не порушує обмежень з боку ООН, а верховний лідер Ірану розглядатиме будь-які нові санкції як порушення ядерної угоди.

За даними ООН, випробувана 10 жовтня Іраном ракета дальнього радіусу дії Emad здатна доставляти ядерну боєголовку, що є порушенням резолюції Ради безпеки ООН.

Сполучені Штати та їхні союзники наполягали на нових санкціях ООН через іранські ракетні випробування, тоді як Росія та Китай виступили проти.

Нині адміністрація Барака Обами перебуває під потужним тиском з боку республіканського керівництва Конгресу, яке стверджує, що якщо нинішні санкції ООН не виконуються, то ніхто не може бути впевнений, що обмеження на ядерну діяльність Ірану в рамках угоди зі світовими лідерами будуть здійснюватися.

XS
SM
MD
LG