Доступність посилання

ТОП новини

Законодавці США вимагають звіту про ймовірне стеження за прем’єром Ізраїлю


Штаб-квартира Агентства національної безпеки США у штаті Меріленд (архівне фото)
Штаб-квартира Агентства національної безпеки США у штаті Меріленд (архівне фото)

Два комітети Конгресу США розглядають оприлюднені виданням Wall Street Journal повідомлення, що спецслужби Сполучених Штатів шпигували за прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу через несприйняття ним ядерної угоди з Іраном.

Комітети Палати представників із розвідки та з нагляду (мається на увазі нагляд за діяльністю урядових структур) попросили 30 грудня надати їм документи та роз’яснення підпорядкованого Білому дому Агентства національної безпеки (АНБ) про стеження за Нетаньягу в час, коли світові держави вели переговори з Тегераном.

Особливу стурбованість законодавців викликали оприлюднені 29 грудня дані, що агентство слухало розмови, в яких Нетаньягу намагався переконати американських парламентарів, які вагалися в цьому питанні, голосувати проти угоди з Іраном.

АНБ зазвичай повідомляє Конгресові про випадки прослуховування розмов законодавців, але цього разу, повідомивAssociated Press голова комітету із розвідки Девін Нуньєс, спецслужба про таке прослуховування не інформувала.

Ізраїльський прем’єр Біньямін Нетаньягу є одним із найбільш відвертих противників ядерної угоди. Світові держави уклали з Іраном у липні 2015 року домовленість, яка передбачає поступове скасування санкцій проти Тегерана в обмін на можливість контролю світової спільноти за його ядерною діяльністю.

XS
SM
MD
LG