Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» пропонує «Газпрому» переговори про умови транзиту


Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» запропонувала російському «Газпромові» провести переговори щодо вартості послуг транзиту російського газу до Євросоюзу. Це сталося після того, як 29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила нові правила ціноутворення на цей різновид послуг, мовиться в повідомленні «Нафтогазу».

«Якщо раніше вартість послуг транспортування природного газу, який проходить транзитом територією України, не регулювалася державою і визначалася лише двостороннім контрактом між двома суб’єктами господарювання – НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», – то відтепер відповідні тарифи визначаються НКРЕКП», – мовиться в повідомленні компанії.

Такі повноваження, як зазначили в «Нафтогазі», НКРЕКП отримала відповідно до закону «Про ринок природного газу», який запровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського союзу.

У «Нафтогазі» нагадали російській стороні необхідність завантажувати заброньовані потужності, вказавши на принцип «помпуй або плати». У попередні роки сам «Газпром» неодноразово вимагав від української сторони оплати за газ за принципом «бери або плати».

Водночас в українській компанії вказали: «Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно у обсягах, обумовлених контрактом».

Про плани підняти транзитну ставку українська сторона інформувала російських партнерів заздалегідь, оскільки закон «Про ринок природного газу» був ухвалений Верховною Радою навесні 2015 року. У червні голова «Газпрому» Олексій Міллер говорив, що підняття ставки транзиту через територію України з 2,7 до 5 доларів за тисячу кубометрів на 100 кілометрів є «несправедливим» і «невигідним».

XS
SM
MD
LG