Доступність посилання

ТОП новини

Путін затвердив нову стратегію нацбезпеки Росії


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Росії Володимир Путін затвердив нову стратегію розвитку національної безпеки його країни, підписавши указ про це.

Основними цілями стратегії визначені: зміцнення оборони, національної злагоди, підвищення рівня життя, конкурентоспроможності російської економіки, а також закріплення за Росією «статусу однієї з провідних світових держав».

Обґрунтуванням цієї стратегії названо становище Росії в сучасному світі. На думку Путіна, Росія зміцнила свої позиції в «поліцентричному світі, що формується».

Стан економіки Росії її президент охарактеризував словами, що вона «зберегла здатність до зміцнення свого потенціалу».

Російський керівник знову заявив, що розширення НАТО загрожує національній безпеці його країни.

Крім того, він вважає, що на реалізацію інтересів Росії негативно впливає позиція Заходу, яка, на його думку, полягає в «протидії інтеграційним процесам» за планами Москви та «створенні осередків напруженості».

Зміну влади в Україні Путін вкотре назвав «антиконституційною», заявивши, що після революції ця країна стала «осередком нестабільності в Європі», поряд із «вогнищами напруженості» на Близькому і Середньому Сході, Південній Азії та Корейському півострові.

При цьому Росія, як стверджує Путін, «діє в рамках міжнародного права», а основними її інструментами в досягненні цілей він назвав «правові інструменти», дипломатію і миротворчість.

Підвищенню «обороноздатності» і «державної безпеки» в затвердженій указом Путіна стратегії присвячені 17 пунктів, іще понад 20 – так званій стратегічної стабільності і, в основному, відносинам Росії з Заходом та іншими країнами світу. При цьому поліпшенню рівня життя громадян присвячені 4 пункти стратегії, економіці 11, науці та освіті – 4, охороні здоров’я – 5, культурі – 8, екології – 4.

XS
SM
MD
LG