Доступність посилання

ТОП новини

Росія почала процедури для суду з Україною через несплачений борг у 3 мільярди доларів – Мінфін


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство фінансів Росії повідомило, що почало процедури для початку судового розгляду проти України через несплату боргу на суму у 3 мільярди 75 мільйонів доларів США у визначений термін – до 31 грудня.

Міністерство констатувало, що Україна не здійснила оплату цього боргу, й заявило, що, на його думку, Україна нині перебуває у стані дефолту за цими облігаціями.

Відомство також звернулося до британської компанії The Law Debenture Corporation plc з проханням почати процедури для початку судового розгляду з тим, щоб подати позов до англійського суду, мовиться у прес-релізі міністерства. Ця компанія була визначена як віритель кредитора відповідно до емісійної документації.

Але, заявили в Москві, це не виключає можливості «конструктивного діалогу» з Україною щодо врегулювання цього боргу.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк раніше заявляв, що Київ із 20 грудня запроваджує мораторій на виплату цього боргу перед Росією на 3 мільярди доларів, який узяв колишній президент Віктор Янукович за два місяці до втечі. Голова українського уряду заявив, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Міжнародний валютний фонд визнав цей борг офіційним боргом України, але це рішення стосується тільки цілей політики МВФ стосовно простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами за двосторонніми угодами.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Росія випустила свої єврооблігації, яких на три мільярди доларів встигла купити влада колишнього президента України Віктора Януковича, за англійським правом. Як заявляють деякі західні фінансисти, цей борг є так званим «одіозним», тобто боргом, отриманим владним режимом у власних інтересах, а не в інтересах держави; такий борг має вважатися приватним боргом режиму, а не державним, а в разі падіння режиму держава не має визнаватися боржником. За англійським правом борг влади Януковича перед Росією й має бути визнаний її приватним боргом, кажуть фінансисти.

XS
SM
MD
LG