Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім вирішив відкласти нові санкції щодо Ірану через його ракетну програму – ЗМІ


Президент Ірану Хасан Роугані
Президент Ірану Хасан Роугані

У Білому домі вирішили відкласти нові санкції щодо Ірану через його програму балістичних ракет, повідомило видання the Wall Street Journal 31 грудня. До кроку, про який стало відомо із західних джерел 30 грудня, вирішили не вдаватися, зокрема після того, як президент Ірану Хасан Роугані наказав міністрові оборони прискорити програму створення бойових ракет у відповідь на плани США накласти на Тегеран нові санкції.

«Влада Ісламської Республіки оголосила в ході ядерних переговорів, що вона ніколи не вела ні з ким переговорів про свою законну оборонну потужність, зокрема і щодо ракетної програми, і, підкреслюючи своє законне право на це, не буде вдаватися до будь-яких обмежень у цій галузі», – заявив Роугані у листі до іранського міністра оборони 31 грудня.

Роугані наголосив, що іранські ракети не були призначені для доставки ядерних боєголовок, а є важливим інструментом, що використовується в оборонних цілях. Оборонні можливості Ірану не є загрозою для інших, додав Хасан Роугані.

Адміністрація президента США Барака Обами заявила, що готує нові санкції через випробування Іраном 10 жовтня балістичної ракети «Емад» середнього радіусу дії. 15 грудня фахівці ООН заявили, що ця ракета здатна нести ядерну боєголовку, й відтак її розробка й випробування порушують резолюції Ради безпеки ООН.

За повідомленнями американської преси й міжнародних агентств, плановані санкції США мали б стосуватися понад десятка компаній і осіб в Ірані, а також у Гонконгу й Об’єднаних Арабських Еміратах через їхню роль у допомозі Іранові у створенні балістичних ракет.

XS
SM
MD
LG