Доступність посилання

ТОП новини

ВЦІОМ: кримчани проти запропонованої Україною версії енергоконтракту


Більшість жителів анексованого Росією Криму (93,1%) висловилися за те, щоб у комерційному контракті на постачання електроенергії з материкової України на півострів «не було вказано, що Крим є частиною України», заявив директор Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерій Федоров.

Він презентував результати опитування, яке за його словами, провели серед кримчан, щодо укладення договору на поставку української електроенергії на півострів на умовах Києва. «По республіці Крим 6,55% висловилися на підтримку укладення такого контракту», – сказав Федоров.

За його словами, було опитано близько 3000 осіб: 2500 – у Криму і близько 500 – у Севастополі, він допускає похибку в 4,5%.

Згідно з озвученими в Росії даними, 94% жителів Криму «висловили готовність потерпіти незначні перебої енергопостачання протягом трьох-чотирьох місяців».

Провести опитування у Криму щодо тексту угоди з материковою Україною про енергопостачання наказав президент Росії Володимир Путін. Київ вимагає, щоб у цьому тексті прямо йшлося про Автономну Республіку Крим як частину України, а не про «Кримський федеральний округ», як називають окупований Крим у Москві, без вказівки на конкретну країну – так було в дотеперішній угоді, термін чинності якої збіг опівночі.

Нині Крим забезпечується електрикою за рахунок власної генерації, привезених генераторних установок і через енергоміст із сусідньої Росії, але цієї електроенергії не вистачає, і енергопотужності півострова зазнають частих аварій через перевантаження.

Увечері 30 грудня до Криму знову припинилося постачання електроенергії високовольтною лінією «Каховська – Титан» із материкової частини України. Без електропостачання залишилися кілька районів півострова й деякі міста. В «Укренерго» повідомили, що лінію вимкнула автоматично система релейного захисту. З’ясувалося, що одна з опор лінії в Херсонській області впала – за попередніми даними, вона була пошкоджена вибухом.

Всеросійський центр вивчення громадської думки, відомий також як ВЦІОМ, є державною соціологічною установою, головним замовником якої, за словами її керівника Валерія Федорова, є влада Росії. Критики стверджують, що компанія йде на провладні фальсифікації; в центрі заперечують такі звинувачення.

XS
SM
MD
LG