Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони виступив проти скасування строкової служби


Степан Полторак
Степан Полторак

Міністр оборони України Степан Полторак вважає, що Україна нині не може скасувати строкову військову службу за призовом і перейти на повністю контрактні Збройні сили.

Такі експерименти вже проводили, коли раніше скасовували призов на строкову службу, але «це призвело до того, що в нас практично випало ціле покоління чоловіків, які не готові до захисту своєї країни», сказав він в інтерв’ю, яке оприлюднило агентство «Українські новини».

За його словами, строкова служба дає можливість готувати мобілізаційний ресурс, і небагато які країни можуть дозволити собі повністю відмовитися від призову, бо в такому разі для підготовки мобілізаційного ресурсу потрібні «величезні кошти».

«Готувати молодих чоловіків для захисту своєї країни необхідно. Тому, на моє глибоке переконання, призов скасовувати не потрібно», – наголосив міністр.

Але, додав він, в Україні «правильно зробили», коли підвищили мінімальний вік для призову з 18 до 20 років: тепер до війська йде «не школяр, а сформована особистість».

«Лунають різноманітні популістські заяви з закликами скасувати призов і перейти на контрактну армію. По-перше, контрактна армія ніколи не виграє війну. В будь-якому разі під час активної фази ведення бойових дій ми будемо змушені вдатися до призову, до мобілізації. Контрактна армія є основою для великої армії в разі війни, але робити заяви, що завтра необхідно всіх перевести на контракт, безвідповідально. Це зробити дуже непросто», – сказав Степан Полторак.

При цьому він нагадав, що використовувати строковиків у зоні проведення антитерористичної операції або бойових дій в Україні заборонено.

У суботу, 2 січня, Міністерство оборони України повідомило, що з перших же днів 2016 року в Україні почалася постановка на військовий облік при районних (міських) військових комісаріатах 17-річних юнаків 1999 року народження – їх викличуть до військкоматів для постановки на військовий облік, вивчення їхньої придатності до військової служби, обстеження стану здоров’я.

Крім того, призов на строкову військову службу відновила і Державна прикордонна служба України, заявляючи, що це тимчасовий захід. Там теж наголосили: очікується, що призовники-прикордонники виконуватимуть завдання на ділянках, які не пов’язані з проведенням АТО. В ДПСУ призов був скасований іще 2008 року.

Восени 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович указом скасував призов до Збройних сил на 2014 рік і визначив перехід на формування армії на контрактних засадах. У травні 2014 року тодішній виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ, яким відновлювався призов на строкову військову службу до Збройних сил через агресію Росії.

У колишніх Внутрішніх військах МВС (нині це Національна гвардія), а також у Державній спеціальній службі транспорту (залишку колишніх Залізничних військ) призову не скасовували.

XS
SM
MD
LG