Доступність посилання

ТОП новини

Рятувальники закликають українців не виходити на тонку кригу – ДСНС


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує, що зараз на водоймах через мінливу температуру утворюється нестійкий крижаний покрив, особливо небезпечний для людей, зокрема рибалок і дітей.

«Перш ніж ступити на кригу, дізнайтеся про товщину льодового покриву на водоймі, виходити на лід можна тільки тоді, коли його товщина досягне 7 сантиметрів; для обладнання ковзанки – щонайменше 10-12 сантиметрів; масова переправа пішки може бути організована за товщини льоду щонайменше 15 сантиметрів; масове катання – 25 сантиметрів», – йдеться в повідомленні прес-служби ДСНС.

У відомстві зауважують, що, вийшовши на лід, перші кроки треба робити, не відриваючи ніг від його поверхні, під час переходу кригою необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

У разі провалу під лід необхідно розкинути руки в сторони і спробувати зачепитися за кромку льоду, надавши тілу горизонтальне положення за напрямком течії, потім потрібно спробувати обережно налягти грудьми на край льоду і закинути одну, а потім іншу ногу на лід.

Вибравшись на лід потрібно перекотитися і відповзати в той бік, звідки прийшли, де міцність льоду вже відома, додають у ДСНС.

У Гідрометеоцентрі повідомляють, що у понеділок, 3 січня, в Україні будуть сильні морози, але з 4 січня почнеться поступове підвищення температури.

XS
SM
MD
LG