Доступність посилання

ТОП новини

Дослідники Bellingcat заявляють про 20 підозрюваних у причетності до збиття MH17


Квіти та дитячі іграшки біля посольства Нідерландів в Україні в пам’ять загиблих людей, які летіли в «Боїнгу» рейсу MH17. Київ, 21 липня 2014 року
Квіти та дитячі іграшки біля посольства Нідерландів в Україні в пам’ять загиблих людей, які летіли в «Боїнгу» рейсу MH17. Київ, 21 липня 2014 року

Спільнота волонтерів-розслідувачів Bellingcat зменшила список підозрюваних у причетності до катастрофи рейсу MH17 до 20 російських військових.

Як повідомив в інтерв’ю нідерландській телекомпанії NOS засновник групи Bellingcat Еліот Гіґґінз, мова йде про російських військовослужбовців, які володіють найбільш достовірною інформацією про обставини катастрофи.

За його словами, це командир 53-ї бригади протиповітряної оборони з-під Курська, командир другого дивізіону цієї бригади, дев’ять лейтенантів-командирів зенітно-ракетних установок «Бук» цього дивізіону і ще кілька «дуже досвідчених солдатів» із обслуги цих установок.

Два тижні тому Гіґґінз передав нідерландській прокуратурі доповідь з іменами і фотографіями російських військових, які можуть бути причетними, як вважають у Bellingcat, до катастрофи рейсу MH17.

У прокуратурі запевнили, що надана волонтерами інформація буде вивчена слідчими, після чого ці дані можуть бути включені в матеріали кримінальної справи.

До складу міжнародної слідчої групи входять фахівці з Нідерландів, Бельгії, Малайзії, України та Австралії.

У жовтні 2015 року нідерландська Рада розслідувань із питань безпеки оприлюднила остаточні результати свого технічного розслідування, яке встановило, що літак «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року саме ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук». Але хто саме здійснив цей пуск, що призвів до загибелі всіх 298 людей у літаку, у цьому розслідуванні не визначали.

Після презентації результатів технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів заявив журналістам видання Volkskrant, що ракета, якою збили на Донбасі 2014 року лайнер «Малайзійських авіаліній», була випущена з території, захопленої сепаратистами.

У жовтні 2015 року також свій звіт про збиття МН17 оприлюднила група громадських розслідувачів Bellingcat – ці дані підтвердили, що літак був збитий з ракетної установки, наданої бойовикам Росією, і що ракету запустили з околиць окупованого Сніжного. Bellingcat також встановив, що ця установка «Бук» походить із другого батальйону 53-ї зенітно-ракетної бригади Збройних сил Росії.

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

13.10.2015
Після нідерландського звіту про МН17 поле для пошуку звузилось – експерт

Звіту нідерландських слідчих достатньо, щоб «рухатися у кримінальному розслідуванні» – Зубко далі
13.10.2015
Літак рейсу MH17 збили з «Бука», але тих, хто стріляв, ще встановлюють

Це не була ракета з військового літака, як на це вказували представники Росії – голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів далі
13.10.2015
Нідерландські слідчі: MH17 збили з «Бука»

Результати слідства свідчать про безпідставність версії, висунутої Росією, згідно з якою рейсовий авіалайнер збили з українського літака-штурмовика далі
08.10.2015
Нові докази причетності Росії до збиття MH17 передають слідству – Bellingcat

Громадянські розслідувачі кажуть, що з’ясовують дані конкретних людей, причетних до катастрофи далі
23.09.2015
Bellingcat знайшов 60 точок зі слідами перетину українського кордону російськими військами

За допомогою супутникових знімків зафіксували накатані військовою технікою колії, що ведуть в Україну далі
18.12.2015
Посол США в ОБСЄ «потролив» росіян одкровенням Путіна про війська в Україні

Путін визнав присутність російських військових в Україні. Натомість російські дипломати послідовно це заперечують. То хто з них бреше? далі
XS
SM
MD
LG