Доступність посилання

ТОП новини

Мінінфраструктури назвало рішення Росії ускладнити транзит спробою негативно вплинути на економіку


Міністерство інфраструктури України заявило, що вважає запроваджене Росією ускладнення транзиту вантажів до інших країн через її територію ще однією спробою російської влади негативно вплинути на економічну ситуацію в Україні.

«Непродумане рішення російської сторони без чіткого механізму його реалізації та неузгоджена квота дозволів на 2016 рік наразі призвели до повної зупинки перевезень між країнами. Більше того, таке різке обмеження транзиту через територію Росії ставить під загрозу інтереси третіх країн, які не зможуть отримати необхідні товари», – наголосили в міністерстві.

Поки ситуація не вирішена, міністерство закликало перевізників не планувати поїздки до Росії, щоб уникнути незручностей для водіїв та додаткових витрат для бізнесу.

Раніше в понеділок, 4 січня, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України так само розкритикувало рішення Росії повністю зупинити транзит товарів через свою територію безпосередньо з України. Ця заборона є непрозорою, невиправданою й такою, що має дискримінаційний характер, а російська сторона таким чином порушила свої зобов’язання, зокрема, взяті в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі в межах СНД, наголосило міністерство.

Від 1 січня Росія запровадила на термін до 1 липня особливі заходи для транзиту через свою територію вантажів із України, але встановила, що вони стосуються транзиту тільки до Казахстану. Ці заходи запроваджені у зв’язку з одностороннім припиненням Росією чинності режиму вільної торгівлі в межах СНД щодо України.

Заходи передбачають, що такий транзит може здійснюватися тільки через територію Білорусі, через єдиний автомобільний контрольний пункт на білорусько-російському кордоні й через єдиний залізничний, а потім через два автомобільні й один залізничний контрольні пункти на російсько-казахстанському кордоні, причому вантажі мають бути запломбовані і перебувати під контролем російської системи супутникової навігації «Ґлонасс».

Росія заявила, що з 1 січня 2016 року скасовує режим вільної торгівлі щодо України. Такі заходи пов’язані зі вступом у дію засад Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом про зону вільної торгівлі між ними, проти якої виступала Москва. Україна у відповідь «дзеркально» запроваджує проти Росії перехід на стягування мит на імпортовані російські товари, так само вилучаючи їх із режиму вільної торгівлі в СНД.

XS
SM
MD
LG