Доступність посилання

ТОП новини

Російський газ до Генічеська не постачається – «Нафтогаз»


Український блокпост поблизу села Стрілкового на Херсонщині на адміністративному кордоні з Кримом, архівне фото, березень 2014 року
Український блокпост поблизу села Стрілкового на Херсонщині на адміністративному кордоні з Кримом, архівне фото, березень 2014 року

Генічеськ російського газу не отримує і ніколи не отримував, від початку російської окупації Криму це місто забезпечується газом виключно з родовища Стрілкове, що розташоване у Херсонській області біля Арабатської стрілки. Про це повідомила 5 січня прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Оператором Стрілкового родовища з березня 2014 року є приватна українська газовидобувна компанія «Пласт», відзначають у «Нафтогазі».

«Місто Генічеськ фізично не приєднане до інших ділянок газотранспортної мережі материкової України. Постачання газу для потреб населення міста в літній період здійснюється за рахунок поточного видобутку на Стрілковому родовищі», – мовиться в повідомленні.

«Надлишок видобутого влітку газу, який не можуть спожити мешканці Генічеська, передається для тимчасового зберігання в підземне сховище газу (ПСГ) «Глібовське», що розташоване на тимчасово окупованій території. Взимку український газ відбирається з ПСГ і направляється в Генічеськ для покриття пікових рівнів споживання», – додали у «Нафтогазі».

«З 1 січня 2016 року окупаційна влада АР Крим протягом чотирьох діб блокувала херсонський газ, що зберігається у підземному сховищі «Глібовському» на території Криму. Цих обсягів газу більш ніж достатньо для забезпечення потреб міста до кінця опалювального періоду», – наголошують в українській компанії.

Мер міста Генічеська Херсонської області Олександр Тулупов заперечив 4 січня твердження Кремля, ніби він звертався до президента Росії з проханням подати газ до цього міста з окупованого Криму.

4 січня речник російського керівника Дмитро Песков повідомив, що Володимир Путін доручив розглянути питання щодо можливості постачати газ із окупованого Криму до Генічеська «з гуманітарних міркувань». При цьому він стверджував, що з проханням забезпечити постачання газу з захопленого Росією українського газосховища на півострові нібито звернувся до російського президента мер Генічеська.

XS
SM
MD
LG