Доступність посилання

ТОП новини

У США ще не побачили доказів, що Північна Корея випробувала водневу бомбу


Ядерний полігон Пхунґ’єрі в Північній Кореї, де, як вважають, здійснили й нинішній вибух
Ядерний полігон Пхунґ’єрі в Північній Кореї, де, як вважають, здійснили й нинішній вибух

Початковий аналіз даних про вибух, який здійснила Північна Корея, не підтверджує заяви Пхеньяна, що то було випробування водневої бомби, заявив речник Білого дому США Джош Ернест.

За його словами, влада США продовжує з’ясовувати обставини вибуху, але наразі ніщо не змінило попередніх оцінок Вашингтона щодо технічних чи воєнних здатностей Північної Кореї.

Таку ж оцінку – що заява про здійснений у Північній Кореї термоядерний вибух наразі не підтверджується – повторив і речник Державного департаменту США Джон Кербі. Але, додав він, влада США все ж вважає, що Пхеньян таки здійснив ядерне випробування.

Тим часом в Організації договору про повну заборону ядерних випробувань повідомили, що ще шукають свідчень про те, чи дійсно Північна Корея здійснила ядерне випробування і, якщо так, чи був цей вибух термоядерним, як стверджує Пхеньян.

Як сказав голова організації Лассіна Зербо, сейсмічна подія, зареєстрована на Корейському півострові, нагадує ту, що сталася під час попереднього північнокорейського підземного ядерного випробування 2013 року. Але для того, щоб упевнитися, чи то було ядерне випробування і чи то був термоядерний вибух водневої бомби, необхідно проаналізувати радіоізотопи, що з часом дістануться в повітря з місця підземного вибуху. 2013-го ці радіоізотопи виявили тільки більш як через 50 днів після вибуху, додав він.

Уранці в середу, 6 січня, в Північній Кореї несподівано оголосили про успішно здійснене випробування мініатюрної водневої бомби. Сейсмологи зафіксували землетрус, характерний для вибуху, а не природних причин, у місцевості поблизу північнокорейського ядерного полігону. Але серед фахівців є сумніви в тому, що Пхеньянові вдалося створити дієздатну саме водневу бомбу і здійснити повноцінний термоядерний вибух, а не вибух атомної бомби. Зокрема, звертають увагу на те, що сила вибуху була незвично малою як для звичайної водневої бомби, а для створення мініатюрної такої бомби потрібні технології, які Північна Корея навряд чи має.

Та навіть випробування звичайної атомної бомби є порушенням резолюцій Ради безпеки ООН щодо Північної Кореї. На терміновому закритому засіданні Рада безпеки вирішила почати розробляти нову резолюцію, що передбачила б нові «істотні заходи» проти Пхеньяна.

Нині, як вважають, Північна Корея може мати до кількох десятків ядерних вибухових пристроїв, але тим часом не має дієвих засобів їхньої доставки.

XS
SM
MD
LG