Доступність посилання

ТОП новини

Країни Перської затоки підтримали Ер-Ріяд у суперечці з Тегераном


Голова МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр
Голова МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр

Шість членів Ради співробітництва країн Перської затоки висловили підтримку Саудівській Аравії у її дипломатичній суперечці з Іраном. Вони заявили про втручання Тегерана у внутрішні справи Ер-Ріяда і засудили це.

Голови МЗС Ради співробітництва країн Перської затоки, до якої входять представники сунітських монархій регіону, опублікували свою заяву 9 січня після екстреної зустрічі.

Тим часом міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр звинуватив Іран у підтримці тероризму і заявив, що королівство може вжити «додаткових заходів», якщо Тегеран не змінить своєї політики.

Відносини між Тегераном та Ер-Ріядом погіршилися після того, як у Саудівській Аравії 2 січня за пов’язаними з тероризмом звинуваченнями стратили шиїтського клірика Німра ан-Німра. В Ірані після цього стався напад на посольство Саудівської Аравії, у відповідь на це Ер-Ріяд розірвав дипломатичні відносини з Тегераном.

За прикладом Ер-Ріяда вчинили й саудівські союзники Бахрейн, Судан, Джібуті та Сомалі. Кувейт і Катар відкликали своїх послів з Тегерана, ОАЕ знизили рівень контактів з Іраном.

У відповідь Іран заборонив імпорт із Саудівської Аравії.

XS
SM
MD
LG