Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську просто неба презентували вертеп з політичним підтекстом


У неділю ввечері, 10 січня, в Дніпропетровську просто неба на площі Героїв Майдану, аматорський гурт з представників інтелігенції, демобілізованих бійців АТО та волонтерів презентував традиційний різдвяний вертеп «на новий лад» – з відображенням минулорічних подій в Україні.

За словами однієї з ініціаторів акції, науковця Ірини Реви, у костюмованому дійстві взяли участь люди різних професій – викладачі, науковці, священики, а новітніх героїв вертепу – бійців та волонтерів – зіграли справжні солдати та волонтери. До дійства долучились діти, а також хор однієї з релігійних громад міста, який заспівав традиційних колядок.

Як зазначили організатори, вертеп – це старовинна традиція, яка на Придніпров’ї тільки починає відроджуватися.

«Ми почали ставити вертеп кілька років тому, коли зрозуміли, що банальні зустрічі нового року «за столом і з олів’є» нас більше не цікавлять. Спочатку ходили до своїх друзів, а потім вирішили показати вертеп на площі, для загалу. Востаннє ми виходили з вертепним дійством на цю площу два роки тому, упродовж наступних двох років якось було не до того – дехто з акторів-аматорів побував в АТО, інші були зайняті волонтерською роботою. Реакція глядачів цього вечора була дуже позитивною, прийшли подивитись люди, небайдужі до українських традицій, ті, кому це справді було цікаво», – розповіла Радіо Свобода Ірина Рева.

Вертеп просто неба у Дніпропетровську мав певний політичний підтекст, проте, за словами учасників акції, політичні моменти у вертепному дійстві – не головне, набагато важливіше було долучитись до традицій, передати глядачам відчуття свята.

XS
SM
MD
LG