Доступність посилання

ТОП новини

Претензії до Шокіна не виняткові – експерт, з якою хоче судитися ГПУ


Генеральний прокурор України Віктор Шокін (©Shutterstock)
Генеральний прокурор України Віктор Шокін (©Shutterstock)

Ганна Тобурн з Hudson Institute розповіла, що думає про намір ГПУ судитись за її твіт

Боротьбу з корупцією називають не менш важливою для виживання і розвитку України, ніж війну з підтримуваними Росією сепаратистами на Донбасі. Чи справді чинний український президент і уряд роблять усе можливе для подолання проблеми? Що було би свідченням і доказом справжності такої боротьби? Таке запитання «Голос Америки» поставив у Twitter західним фахівцям, які стежать за українською політикою.

У відповіді експерта аналітичного центру Hudson Institute Ганни Тобурн доказом боротьби з корупцією було названо «усунення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора України». Висловлена думка так не сподобалася Генпрокуратурі, що її представник Владислав Куценко заявив у телекоментарі про наміри готувати судовий позов проти пані Тобурн за образу.

Коментуючи конфліктну ситуацію в ефірі «Голосу Америки», Ганна Тобурн сказала, що в її твіті не містилося прямих звинувачень у корупції на адресу Віктора Шокіна. Але вона вважає, що усунення генерального прокурора Віктора Шокіна з посади було б хорошим кроком української влади для того, щоб показати міжнародній громадськості, що Україна справді серйозно ставиться до боротьби з корупцією.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, віце-президент США Джо Байден, чимало інших експертів звертали увагу на діяльність Генпрокуратури
Ганна Тобурн

«Я точно не перша людина, яка заявила про це. Про це заявляв посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, віце-президент США Джо Байден, чимало інших експертів звертали увагу на діяльність Генпрокуратури», – зазначила Ганна Тобурн. На її думку, Генеральна прокуратура досить повільно проводить деякі реформи та повільно розглядає деякі справи. «Усунення генерального прокурора з його нинішньої посади та заміна його більш активною і професійною кандидатурою стала би хорошим кроком для України, аби довести міжнародній спільноті, що зрештою вона серйозно ставиться до усіх цих проблем», – сказала експерт.

Генеральна прокуратура потребує оновлення своїх кадрів. Втім, досі ми не бачимо цього
Ганна Тобурн

Говорячи про конкретні зауваження щодо роботи Віктора Шокіна, Ганна Тобурн назвала низку змін, які повинні відбутися у Генеральній прокуратурі. «Генеральна прокуратура потребує оновлення своїх кадрів. Втім, досі ми не бачимо цього оновлення, оновлення складу професіоналів у судовій системі та системі прокуратури. Натомість згадані системи є досить інертними. І насправді людям, а йдеться саме про простих людей, дуже важко досягти правосуддя, зокрема у питаннях бізнесу, – уточнила експерт. – Нинішня прокуратура, нинішній генеральний прокурор не видаються достатньо наполегливими у конструктивному та швидкому запровадженні необхідних реформ. Я думаю, що це головна претензія, яку мають експерти та прості люди до Генеральної прокуратури».

Це змушує багатьох людей на Заході ставити запитання: наскільки Україна віддана реформам взагалі?
Ганна Тобурн

Той факт, що Віктор Шокін залишається на посаді генпрокурора, викликає запитання і до Генпрокуратури, і до влади загалом, зауважила експерт. «Це, власне, і є питання, яке можливо мають Захід і США до України: чому реформи запроваджуються настільки мляво? Ми бачимо, що очільник Генпрокуратури настільки повільно рухається у питанні втілення дуже важливих реформ, які, як заявляє уряд, Україна прагне втілити. Коли ми бачимо, що президент Порошенко та урядовці насправді не настільки активні, як вони могли би бути – це змушує багатьох людей на Заході ставити запитання: наскільки Україна віддана реформам взагалі?» – зауважила Ганна Тобурн, додавши, що в цей же час Західні країни, Міжнародний валютний фонд витрачають мільярди доларів, свій час та енергію, аби допомагати Україні досягнути її європейських цілей.

Водночас хорошим знаком експерт називає залучення на керівні посади в Україні іноземців, не пов’язаних з місцевою корупційною системою. «Це люди, які мають серйозний досвід, зокрема у царині фінансів – пані Яресько, пан Абромавичус чи пан Саакашвілі. Я думаю, багато людей прихильно сприйняли призначення на посади в українському уряді людей, які мають цінний досвід і можуть плідно працювати в Україні для втілення реформ. У багатьох випадках це дуже хороший задум», – висловила думку Ганна Тобурн. Приклад Михайла Саакашвілі вона назвала унікальним, адже це єдиний голова обладміністрації, який є іноземцем. Для України взагалі дуже важливо мати нові ідеї, нових людей та залучати експертів з Польщі, Грузії, країн Балтії для того, щоб втілювати реформи, резюмувала експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG