Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: заява «Держради» Криму щодо «геноциду» є абсурдною


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Заява російської «Держради» Криму, в якій кримські депутати звинувачують Україну та ініціаторів громадянської акції щодо блокади півострова в «геноциді щодо Криму», є абсурдною, і не буде серйозно сприйнята в міжнародних організаціях. Про це заявив проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, лідер кримських татар і один з ініціаторів блокади Мустафа Джемілєв.

За його словами, дії російської влади Криму позбавлені логіки, оскільки ще недавно в Криму стверджували, що півострів не потребує електропостачання з материкової частини України.

«З самого початку вони говорили: як добре, тепер ми повністю будемо незалежними, зараз зробимо кроки, консолідуємо народ. «Гоблін» (російський глава Криму Сергій Аксьонов – ред.) говорив, що треба нагороду дати і Чубарову, і Іслямову, і Джемілєву за те, що вони так добре консолідували наш народ, а тепер по-іншому заговорили», – сказав Джемілєв.

На питання, чи можуть в міжнародних організаціях серйозно поставитися до цієї заяви, Мустафа Джемілєв відповів: «Та ні, звичайно, це абсурд».

В оприлюдненій 13 січня заяві російської «Держради» Криму повідомляється, що «блокада Криму під проводом депутатів Верховної Ради України Мустафи Джемілєва, Рефата Чубарова, а також групи осіб, які фактично діють під контролем влади України, під керівництвом Ленура Іслямова... є наочним прикладом грубого порушення прав людини, злочинів на ґрунті ненависті, геноциду, які завдають шкоди цивільному населенню Криму».

У заяві також є вимога включити «питання про блокаду Криму як екстрене до порядку денного Ради Безпеки ООН і за результатами розгляду передати його на розгляд Міжнародного кримінального суду».

Влада України ще не коментувала цю заяву.

20 вересня 2015 року почалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар. Організатори акції вимагають звільнення політв’язнів, припинення тиску на незалежні ЗМІ, безперешкодний в’їзд для міжнародних спостерігачів на територію півострова, припинення репресій щодо кримських татар.

Після пошкодження електроопор на Херсонщині та припинення поставок електроенергії до Криму, учасники акції заявили про енергоблокаду

Верховна Рада України оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і застосували низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG