Доступність посилання

ТОП новини

Україна домовилася з російським «Сбербанком» про реструктуризацію боргу


Ukraine -- Ukrainian money hryvnia
Ukraine -- Ukrainian money hryvnia

Міністерство фінансів України спільно з «Укравтодором» і держпідприємством «Конструкторське бюро «Південне» домовилося зі «Сбербанком» Росії про принципи реструктуризації гарантованих державою кредитів цих підприємств.

«Сторони домовилися працювати разом, щоб завершити транзакцію якомога швидше», – мовиться у повідомленні українського Мінфіну, опублікованому 13 січня.

За інформацією української сторони, ця угода з російським «Сбербанком» відповідає вимогам програми співробітництва України з МВФ.

В українському Мінфіні зазначають, що продовжують переговори щодо реструктуризації інших кредитів, гарантованих державою.

18 грудня минулого року український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вводить мораторій на виплату єврооблігацій на суму понад 3 мільярди доларів.

У Росії заявили, що до кінця січня подадуть позов до суду у зв’язку з невиплатою Україною боргу.

Міжнародний валютний фонд повідомив, що борг України перед Росією на 3 мільярди доларів, який був взятий екс-президентом Віктором Януковичем, визнаний державним, а не комерційним. При цьому у МВФ зазначили, що це рішення не вплине на співпрацю з Україною.

Упродовж осені минулого року Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії. Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. У Росії вважають, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади.

XS
SM
MD
LG