Доступність посилання

ТОП новини

Іслямов здивований заявами кримського керівництва про «геноцид»


Ленур Іслямов
Ленур Іслямов

Командир штабу акції з громадянської блокади Криму Ленур Іслямов здивований реакцією російської Держради Криму на блокаду півострова та ідеєю «віце-спікера» Ремзі Ільясова звернутися у міжнародні організації з приводу цієї акції. Про це він розповів у коментарі Крим.Реалії.

«Вони ж (кримські політики – ред.) до цього говорили, що це їм як комариний укус. Вони говорили, що Росія всіх врятує і всім допоможе. Вони говорили: хоч каміння з неба, але ми йдемо у Росію. Мало того, вони говорили, що міжнародне співтовариство їм не указ. І в Кремлі взагалі заявляли, що вони виходять з європейського міжнародного права. А тепер якийсь Ільясов каже, що буде звертатися. Нехай. Ми теж хочемо, щоб відкрито розслідували, що ці псевдополітики творили на території, яка нам належить», – сказав Іслямов.

Він також відреагував на заяву Ільясова, що блокада – нібито безперспективна кампанія.

«Як це безперспективна? А що ж вони надзвичайний стан вводять, міністрів знімають, матюкаються в прямому ефірі?» – зазначив один з ініціаторів блокади.

Ремзі Ільясов 13 січня на засіданні Держради назвав акцію з громадянської блокади Криму «нелюдською і безперспективною кампанією». Ільясов закликав депутатський корпус відкрито висловити свою позицію, а також ініціювати проведення незалежних розслідувань з проблем через блокаду спеціалізованими установами ООН, міжнародними організаціями за активної участі Ради Безпеки ООН.

Російська Держрада Криму у своїй заяві 13 січня назвала блокаду Криму «геноцидом».

20 вересня 2015 року почалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар. Організатори акції вимагають звільнення політв'язнів, припинення тиску на незалежні ЗМІ, безперешкодний в'їзд для міжнародних спостерігачів на територію півострова, припинення репресій щодо кримських татар.

Після пошкодження електроопор на Херсонщині та припинення поставок електроенергії до Криму учасники акції заявили про енергоблокаду. Електропостачання Криму відновили по одній ЛЕП із чотирьох. 30 грудня 2015 року до Криму знову перестала надходити електроенергія з української енергосистеми у зв'язку з пошкодженням опори ЛЕП. Зараз енергопостачання відсутнє через закінчення дії відповідного договору.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG