Доступність посилання

ТОП новини

«Суд» у Криму оголосить вирок у «справі 26 лютого» 15 січня – Поклонська


Наталія Поклонська
Наталія Поклонська

«Верховний суд» окупованого Криму на засіданні 15 січня оголосить обвинувальний вирок у «справі 26 лютого» щодо заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та активістів Мустафи Дегерменджі й Алі Асанова, повідомила «прокурор» Криму Наталія Поклонська.

«15 січня буде наступне засідання, буде оголошено обвинувальний вирок. Група прокурорів, яка створена для підтримки державного обвинувачення, очолюю групу я і звинувачення підтримувати теж буду я», – сказала вона.

30 грудня 2015 року в Сімферополі у «справі 26 лютого» відбулися відразу два судові засідання – у «Верховному суді» Криму та «Центральному районному суді» Сімферополя. На лаві підсудних були Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджі, Алі Асанов, Арсен Юнусов, Ескендер Емірвалієв і Талят Юнусов. Останнього засудили на 3,5 років умовно. Це вже другий засуджений у «справі 26 лютого». У жовтні того ж року «Центральний районний суд» засудив колишнього оператора кримськотатарського телеканалу АТR Ескендера Небієва до двох років умовного терміну за участь у масових заворушеннях 26 лютого 2014 року.

Захист підсудних ще знайомиться з матеріалами справи, які налічують кілька томів.

За даними російського слідства, Чийгоз організував, а Асанов, Дегерменджі, Юнусов, Кантеміров і Емірвалієв брали участь у масових заворушеннях 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту, в які переріс багатотисячний мітинг прихильників територіальної цілісності України, з одного боку, та активістів партії «Русское единство», керованої на той момент нинішнім главою російської окупаційної влади Криму Сергієм Аксьоновим, із іншого. Через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб, за даними слідства, зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

XS
SM
MD
LG