Доступність посилання

ТОП новини

Обама мав на увазі підтримку Росією Януковича і сепаратистів – посадовець США


Барак Обама виступає з останньою великою президентською промовою в Конгресі, 12 січня 2016 року
Барак Обама виступає з останньою великою президентською промовою в Конгресі, 12 січня 2016 року

Президент США Барак Обама мав на увазі підтримку Росією режиму колишнього президента України Віктора Януковича і сепаратистів у Криму й на Донбасі, коли говорив про Україну в недавньому виступі, повідомив посадовець Білого дому.

Виступаючи у вівторок увечері з промовою про стан справ у державі, Обама «згадував про попередні тривалі намагання Росії зміцнити режим колишнього президента Януковича як спосіб не дати Україні продовжити інтеграцію з Європою», сказав Радіо Свобода в середу цей посадовець.

Крім того, додав посадовець, імені якого не можна називати відповідно до протоколу Білого дому, у промові також малися на увазі «нинішня окупація (Росією) Криму й її широкосяжні зусилля на підтримку збройних угруповань, що діють на сході України, та інші зусилля з метою дестабілізувати Україну».

Президент США Барак Обама, виступаючи з останньою на цій посаді щорічною промовою перед обома палатами Конгресу, двічі згадав про Україну. Вперше – говорячи про міжнародну допомогу США, яку він закликав не сприймати як форму благодійності, а бачити в ній частину національної безпеки: «Коли ми допомагаємо Україні захищати її демократію або Колумбії вийти з війни, яка тривала десятиріччями, це посилює міжнародний порядок, від якого ми залежимо».

А друга фраза Барака Обами зі згадкою про Україну викликала питання і в американських, і в українських аналітиків, і її радили сприймати як помилку при підготовці тексту звернення: «Навіть попри падіння своєї економіки, Росія витрачає значні ресурси на підтримку України та Сирії – країн-клієнтів, які виходять із орбіти її впливу» (в оригіналі “Even as their economy contracts, Russia is pouring resources to prop up Ukraine and Syria — client-states that they saw slipping away from their orbit”).

XS
SM
MD
LG