Доступність посилання

ТОП новини

Структури Коломойського на 12 років отримали цех «Борисполя» на тендері з порушеннями – «Схеми»


Фонд державного майна та Міністерство інфраструктури передали на 12 років цех бортового харчування міжнародного аеропорту «Бориспіль» та територію навколо нього структурам з орбіти мільярдера Ігоря Коломойського на вигідних для отримувача умовах, не допустивши до конкурсу конкурентів. Це з’ясували журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого» каналу.

За результатами конкурсу, проведеного Регіональним відділенням Фонду держмайна у Київській області у 2015 році, орендарем 1658,6 кв.м. цеху бортового харчування та 1943 кв.м. території довкола стало ТОВ «Рапекс 1» – компанія, наближена до Ігоря Коломойського.

Журналісти виявили, що оцінка цеху, яку провели перед конкурсом, була простроченою на момент конкурсу. 31 травня 2014 року цех оцінили в 44 565 050 гривень, а результати конкурсу орендарів оголосили 17 січня 2015 року. Між цими датами майже вісім місяців. Це суперечить пункту 2 методики оцінки об’єктів оренди: «результати незалежної оцінки є чинними протягом шести місяців від дати оцінки».

За цей час суттєво змінився курс гривні до долара: з 11,7 до 20,5, що зумовило вигідну вартість оренди і можливі збитки для держави.

За часовий проміжок між проведенням оцінки цеху бортового харчування і визначенням орендаря в доларовому еквіваленті ціна цеху впала на 1,7 мільйона
За часовий проміжок між проведенням оцінки цеху бортового харчування і визначенням орендаря в доларовому еквіваленті ціна цеху впала на 1,7 мільйона

Крім цього, заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян своїм листом дозволив продовжити термін оренди цеху компанією «Рапекс 1» без нового конкурсу на 10 років, що не відповідало заявленим умовам, в яких ішлося про 2 роки 11 місяців.

У коментарі журналістам Володимир Омелян зазначив, що «це питання було розглянуте на комісії Міністерства інфраструктури, вона позитивно це оцінила, і було підготовлене звернення на Фонд держмайна – ок, ми не заперечуємо. Але кінцеве рішення було за Фондом держмайна».

Водночас Євген Литвинов, начальник регіонального відділення Фонду держмайна України у Київській області, яке проводило конкурс, заперечив це.

«Визначення строків, на які передається майно в оренду, – це питання виключно міністерства. Ми укладаємо договори з урахуванням точки зору міністерства з того чи іншого питання», – зазначив він.

Право підпису в компанії «Рапекс1» має Інна Євгенівна Бойко. Вона входить до наглядової ради компанії «Дніпронафтопродукт», власником якої є Ігор Коломойський. «Рапекс1», за повідомленнями у ЗМІ, брав участь у судових спорах з «Аеросвітом» на користь Коломойського. Сфера діяльності «Рапекс 1» – надання в оренду приміщень, а не виробництво продуктів харчування.

Керівник ТОВ «Рапекс1» Сергій Корчмар відмовився відповідати, чи запрацює і коли запрацює цех бортового харчування, додавши, що «компанія розвивається і шукає ринки збуту».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG