Доступність посилання

ТОП новини

Ціна нафти впала нижче ніж 30 доларів за барель


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Котирування нафти європейського та американського еталонних сортів 15 січня впали нижче за позначку 30 доларів за барель. Це найнижчий рівень за останні 12 років.

Станом на 11:17 за Києвом нафта марки Brent котирується на рівні 29 доларів 83 центи, нафта марки WTI дещо дешевша – 29,67 долара за барель.

На ринок впливає чинник Ірану, з якого вже найближчим часом можуть бути зняті санкції. Ці обмеження стосувалися і можливості постачання нафти на світовий ринок. 15 січня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має оприлюднити свій висновок щодо стану виконання Тегераном зобов’язань за укладеною в липні 2015 року ядерною угодою зі світовими державами.

«Якщо ціни на нафту і далі падатимуть, то параметри бюджету потребуватимуть уточнення. Потрібно приготуватися до гіршого сценарію, як це роблять і в інших країнах», – заявив 13 січня на економічному форумі в Москві прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

Зараз аналітики кажуть про кінець «сировинного суперциклу» і пов’язують це з розвитком альтернативних джерел енергії, а також прогресом технологій у самій нафтовидобувній галузі, який уможливив, зокрема, видобуток сланцевої нафти.

Ціна нафти значною мірою впливає на економічне здоров’я країн, залежних від експорту енергоносіїв, зокрема, Росії.

XS
SM
MD
LG