Доступність посилання

ТОП новини

Журналіста, затриманого в Криму на суді у «справі 26 лютого», після допиту відпустили


Заїр Акадиров
Заїр Акадиров

Співробітники поліції в Сімферополі допитали кримськотатарського журналіста Заїра Акадирова, який прийшов на суду «справі 26 лютого», про його професійну діяльність і після майже годинного допиту відпустили. Про це Акадиров розповів у коментарі Крим.Реалії.

«У райвідділі мене питали, чим я займаюся, де живу, що і куди пишу і для чого я це роблю. Це назвали «пояснювальною». Попросили вивернути кишені, забрали речі, які там були, щоправда, потім повернули. Зробили копію паспорта та відпустили», – розповів журналіст.

При цьому, за словами журналіста, його хотіли вивести з зали суду в Центр з протидії екстремізму і погрожували.

«Мене затримали в будівлі суду, почали говорити, що я нібито незаконно знімав, робив позначки в своєму телефоні, і попросили пройти в Центр з протидії екстремізму. Я був проти затримання. У мене хотіли вихопити паспорт, я його не став віддавати в руки. Після цього капітан поліції підкликав «Беркут», мене схопили за руки і повели в машину. Попередили, щоб не пручався, інакше надінуть наручники і відправлять у підвал», – розповів Акадиров.

Офіційних коментарів від правоохоронців Криму щодо інциденту немає.

У п’ятницю, 15 січня, на засіданні суду в Криму мають оголосити обвинувальний висновок щодо першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, а також активістів Мустафи Дегерменджі і Алі Асанова. Цю справу адвокат Микола Полозов назвав «ще однією справою українських політв’язнів, переслідуваних російською владою».

За даними російського слідства, Чийгоз організував, а Асанов, Дегерменджі, Юнусов, Кантеміров і Емірвалієв брали участь у масових заворушеннях 26 лютого 2014 біля кримського парламенту, в які переросли багатотисячні мітинги прихильників територіальної цілісності України, з одного боку, і активістів партії «Русское единство», керованої на той час нинішнім «головою» Криму Сергієм Аксьоновим, із іншого. В результаті двоє мітингувальників загинули, 79 людей були поранені.

XS
SM
MD
LG