Доступність посилання

ТОП новини

До двох чеських депутатів застосують обмеження через неузгоджену з Києвом поїздку на Донбас – МЗС


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України повідомило, що візит двох депутатів-комуністів з Чехії, які прибули до Донецька напередодні, не був погоджений з українською стороною і здійснений з порушенням норм українського законодавства. Про це йдеться на сайті відомства.

«МЗС України висловляює рішучий протест у зв'язку з незаконним в'їздом на територію України і відвідуванням тимчасово окупованого Донецька громадян Чеської республіки, депутатів фракції Комуністичної партії Чехії і Моравії нижньої палати парламенту Чеської республіки Зденека Ондрачека і Станіслава Мацковіка. МЗС України звертає увагу, що ця поїздка не була погоджена з українською стороною і здійснена з порушенням норм українського законодавства, що регламентують порядок в'їзду до України. Щодо порушників будуть застосовані передбачені законом обмеження», – йдеться в повідомленні МЗС України.

Українські дипломати закликали чеських урядовці, парламентські та громадські кола публічно відмежуватися від «провокацій, які Київ розцінює як вияв неповаги до державного суверенітету України і зневажання офіційної позиції Чехії та Європейського Союзу про засудження агресії РФ проти України».

14 січня два депутати-комуністи з Чехії Зденек Ондрачек і Станіслав Мацковік приїхали в контрольований бойовиками Донецьк із території Росії. Одному з них, Зденєку Ондрачеку, відомому виступами проти нинішньої влади України та її прихильників, раніше вже був заборонений в’їзд на територію України. У фракції комуністів, і в МЗС Чехії висловили думку, що йдеться про неофіційну приватну поїздку обох депутатів.

Сайти донецьких сепаратистів повідомляли, що чеські депутати-комуністи, виступаючи в Донецьку, заявили про «насильство українських силових структур проти миролюбного населення».

XS
SM
MD
LG