Доступність посилання

ТОП новини

Фігурантам «справи 26 лютого» зачитали обвинувачення й оголосили перерву в суді до 25 січня


«Прокурор» Криму Наталія Поклонська
«Прокурор» Криму Наталія Поклонська

Російський Верховний суд Криму оголосив перерву в засіданнях у «справі 26 лютого» до 25 січня після того, як «прокурор» Криму Наталія Поклонська зачитала обвинувачення фігурантам справи. Про це в коментарі «Крим.Реалії» повідомив адвокат Микола Полозов, що захищає одного з обвинувачених – заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

«25 січня розпочнеться вже безпосередньо судове слідство», – сказав він.

Полозов розповів, що на засіданні в п'ятницю Поклонська зачитала обвинувачення підсудним – Ахтему Чийгозу, Мустафі Дегерменджі та Алі Асанову. До цього суд відхилив клопотання адвокатів про трансляцію засідання в сусідні зали через неможливість бути присутнім на процесі представникам ЗМІ та всім охочим. Суд також заборонив фото- і відеозапис під час процесу.

«Всупереч практиці російських судів, навіть до початку судового засідання неможливо сфотографувати представникам преси підсудних», – підкреслив адвокат.

За його словами, Поклонська наполягала на закритості судових засідань.

Полозов сподівається, що наступні засідання проходитимуть «більш оперативно», оскільки нинішнє затягнулося через ретельні перевірки присутніх у суді.

«Організаційна частина тривала довго. Присутність Поклонської та її охорони... засідання затрималося майже на півтори години, всіх ретельно оглядали. Якщо такими темпами триватиме судовий процес, як пожартували адвокати, закінчиться термін притягнення до відповідальності», – зазначив Полозов.

Перед початком засідання російські спецслужби затримали кримського журналіста Заїра Акадирова і після майже годинного допиту відпустили.

За даними російського слідства, Чийгоз організував, а Асанов, Дегерменджі, Юнусов, Кантеміров і Емірвалієв брали участь у масових заворушеннях 26 лютого 2014 біля кримського парламенту, в які переросли багатотисячні мітинги прихильників територіальної цілісності України, з одного боку, і активістів партії «Русское единство», керованої на той час нинішнім «головою» Криму Сергієм Аксьоновим, із іншого. В результаті двоє мітингувальників загинули, 79 людей були поранені.

XS
SM
MD
LG