Доступність посилання

ТОП новини

У Гаазі створять новий суд щодо Косова


Албанський прапор
Албанський прапор

Влада Нідерландів повідомляє, що у Гаазі має бути створений спеціальний суд, який займатиметься розглядом воєнних злочинів, пов’язаних із конфліктом у Косові.

«Суд розглядатиме серйозні злочини, що, як вважають, вчинялися у період з 1999 по 2000 рік представниками «Армії визволення Косова» проти етнічних менших і політичних опонентів», – мовиться у повідомленні Міністерства закордонних справ Нідерландів, опублікованому 15 січня.

За повідомленням нідерландської сторони, судові слухання у цій справі не можуть проводитися у Косові, оскільки багато хто там сприймає «Армію визволення Косова» як бійців за свободу, тож свідки можуть опинитися у небезпеці.

Суд має розпочати роботу пізніше цього року. Його створення фінансуватимуть з бюджету ЄС.

Косово проголило незалежність майже за 10 років після того, як союз НАТО втрутився у війну на території колишньої Югославії у 1999 році, щоб зупинити вбивства і вигнання етнічних албанців сербськими військовими, що намагалися придушити албанських повстанців.

Белград не визнає незалежності Косова.

За оцінками, під час конфлікту на території колишньої Югославії загинули близько 10 тисяч людей, більшість з яких – етнічні албанці.

XS
SM
MD
LG